Holandský premiér pripravil Británii nepríjemné prekvapenie. Európskej únii adresoval jasnú výzvu

    0
    Holandský premiér Mark Rutte (Autor: SITA)

    Rutte v správe, ktorú zverejnil na svojom konte na Facebooku, uviedol, že telefonoval s novou britskou premiérkou Theresou Mayovou o vzťahoch medzi Holandskom a Britániou.

    “Uistil som Mayovú, že tieto vzťahy boli dobré, sú dobré a zostanú dobre. Existuje nespočetné množstvo prepojení medzi Holandskom a Britániou, historických, kultúrnych a ekonomických,” spresnil premiér.

    Zdôraznil, že dal šéfke britskej vlády jasne najavo, že chce, aby Spojené kráľovstvo začalo “čo najskôr” rokovania o odchode z EÚ, čo znamená aktiváciu článku 50 Lisabonskej zmluvy, zároveň však chápe, že britská premiérka potrebuje istý čas na prípravu “zložitých a nezvratných” rozhovorov.

    Britská premiérka viackrát uviedla, že povestný článok 50 uplatní až na budúci rok. Holandský premiér v tejto súvislosti naznačil, že zostávajúce členské štáty EÚ musia začať uvažovať o budúcom smerovaní únie aj v neprítomnosti jedného zo svojich najľudnatejších a najvplyvnejších členov, pričom podľa jeho slov sú prioritnými oblasťami cezhraničný boj proti terorizmu a vytváranie pracovných miest na posilnenom vnútornom trhu.

    Podľa Rutteho sa debaty o budúcnosti EÚ bez Británie musia sústrediť viac na praktické reformy ako na veľké plány o zjednotenej Európe. “Holandsko bude profitovať nie z vízií o budúcnosti, ale zo stability a hospodárskeho rastu,” upozornil Rutte.

    Najbližšiu príležitosť na politické debaty o tejto téme budú mať lídri 27 členských krajín na neformálnom summite v Bratislave, ktorý pripravuje slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie.

    - Reklama -