Je všetko inak? Trump valcuje Clintonovú na sociálnych sieťach a voličmi masívne napĺňa mítingy

    0

    Podľa prieskumov verejnej mienky Američanov to pre republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa vôbec nevyzerá dobre. Zatiaľ čo pred dvoma týždňami Trump v týchto meradlách naberal na sile a Clintonovú dokonca predbehol, minulotýždňové prieskumy konštatovali jeho obrovské zaostávanie. Podľa jedného z nich by Trumpa volilo iba 33 percent voličov oproti 48 percentám, ktorí by si vybrali Clintonovú (iba o pár dní neskôr však vyšiel prieskum, ktorý Clintonovej dával iba jednopercentný náskok).

    Môžeme veriť prieskumom?

    Je všeobecne známe, že ľudia prieskumom prestávajú veriť a majú na to dobrý dôvod. Po zastrelení proeurópskej britskej ľavicovej poslankyne Jo Coxovej prieskumy ukazovali, že kampaň za zotrvanie Británie v EÚ predsa len zožne úspech. Tieto predpovede sa však pri brexite, ako vieme, nepotvrdili.

    Dôveryhodnosť prieskumov dostala ťažkú ranu aj na Slovensku. Po marcových parlamentných voľbách sa ako tak blízko ku konečnému výsledku dostali iba interné prieskumy spravené tesne pred voľbami.

    Rok prekvapení

    Prieskumy v minulých amerických prezidentských voľbách sa ukázali ako pomerne presné, no či to tak bude aj v tomto novembri, je otázne. Ak doterajší priebeh predvolebného súboja niečo ukázal, tak potom to, že garantované nie je nič. Outsider Trump bol ešte minulé leto považovaný za vtip, ktorého hviezda rýchlo zhasne a bude porazená štandardnými republikánmi Marcom Rubiom alebo Tedom Cruzom. Ako sme však mohli vidieť, svojich sokov prevalcoval. Exministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová zase mala mať nomináciu demokratov prakticky istú, nakoniec však musela proti socialistovi Berniemu Sandersovi bojovať zubami-nechtami. Víťazstvo tejto „štandardnej političky“ vyzerá presvedčivé len vďaka tomu, že jej dala hlas drvivá väčšina nevolených superdelegátov.

    Víťazné ťaženie Trumpa na sociálnych sieťach

    Pravdepodobne aj vďaka prekvapeniam primárok sú zatiaľ sociálne siete plné tých, ktorí dôveryhodnosť prieskumov spochybňujú. A práve na sociálnych sieťach Trump Clintonovú valcuje. Zatiaľ čo Trump má na Facebooku viac ako 10 miliónov fanúšikov, Clintonová má len päť. Na Twitteri Trumpa sleduje takmer 11 miliónov ľudí, Clintonovú vyše osem. Trump s 2,2 miliónmi sledovateľov vedie aj na Instagrame, čím poráža 1,8-miliónovú Clintonovú. Na Reddite má Trump asi 200-tisíc odberateľov, pričom Clintonová iba 60-tisíc. Na YouTube je situácia komplikovanejšia. Clitonovej predvolebné videá si pozrelo dvojnásobne viac ľudí ako Trumpove (16 miliónov pre Clintonovú oproti osem miliónom pre Trumpa), republikánsky kandidát však má oveľa viac divákov pri videách vysielaných naživo – live stream. Trumpov live stream si priemerne pozrie 30-tisíc ľudí, zatiaľ čo Clintonovej iba 500.

    Bolo by, samozrejme, absurdné tvrdiť, že sociálne siete sú vhodným meradlom na vytváranie predvolebných prieskumov, zároveň však nemôžeme túto dimenziu úplne prehliadnuť. Barack Obama koniec koncov v roku 2012 na sociálnych sieťach republikána Mitta Romneyho rozdrvil, a nakoniec presvedčivo vyhral aj voľby.

    Masívne mítingy a komorné stretnutia

    Daná situácia, zdá sa, napovedá aspoň to, že Trump má viac skalných fanúšikov. Ukazuje sa to aj na jeho masívnych predvolebných zhromaždeniach, ktorých sa zúčastňujú desaťtisíce ľudí (podobné zhromaždenia organizoval aj demokrat Sanders). Clintonová zatiaľ vsadila na komornejšie stretnutia s voličmi. Jej kampaňový tím síce tvrdí, že ide o cielenú stratégiu, ktorej cieľom je, aby voliči spoznali aj pravú tvár Clintonovej. Prirodzene sa však objavujú dohady, že skutočným dôvodom je neschopnosť Clintonovej väčšie zhromaždenia naplniť. Objavili sa taktiež zábery, ktoré ukazujú poloprázdnu halu počas júlového zjazdu Demokratickej strany, ktorý slúžil ako vrchol Clintonovej volebnej kampane a faktická „korunovácia“ Clintonovej za prezidentskú nominantku. 

    Prázdno na zjazde Demokratickej strany?

    Autor videa konštatuje svoj šok nad prázdnou halou a tvrdí, že miesta sú prázdne, lebo veľká časť delegátov podporujúcich protikandidáta Bernieho Sandersa na protest odišla. Vieme, že časť Sandersových sympatizantov tak skutočne spravila, Clintonovej podporovatelia však tvrdia, že delegáti si jednoducho odskočili na večeru. Kde je pravda, nevieme…

    Zvláštna situácia   

    V amerických prezidentských voľbách, samozrejme, nevolia iba používatelia sociálnych sietí a účastníci zhromaždení. V posledných voľbách napríklad hlasovalo až 127 miliónov voličov. Ako Trump, tak aj Clintonová sú pritom medzi Američanmi viac neobľúbení ako obľúbení. Voliči sa preto možno rozhodnú pre kandidáta, ktorý im prekáža menej – a to by (zase podľa prieskumov) bola Clintonová.

    Pravdou však je aj to, že na jednej strane stojí kandidát, ktorý presvedčivo vyhráva na sociálnych sieťach a organizuje masívne podujatia pre svojich sympatizantov. Proti nemu zabojuje politička s menším  facebookovým a twitterovým výtlakom, komornými stretnutiami a k tomu všetkému ešte aj s výrazným odporom vo vlastnej strane. Zrejmé je však nasledovné: Ešte nič nie je isté a či už vyhrá Trump, alebo Clintonová, pôjde o ojedinelé prípady v americkej histórii.

    - Reklama -