Svetový autor Zakaria: Donald Trump tára. Ďalšie, ďalšie a ďalšie, celebrita

    0
    Stáť nehybne ako socha a pokojne počúvať argumenty svojich oponentov? Pri Trumpovi nemožné (Autor: TASR)

    Zakaria nedávno označil Donalda Trumpa s jeho verejnými vystúpeniami za majstra táraniny. Trump si totiž podľa neho vôbec nevidí do úst, lebo to vlastne ani nepotrebuje. „Trump vie veľa vecí, niektoré z nich sú temné a nebezpečné, vo svojom jadre je však majstrom táraniny.”

    Svoje tvrdenie opiera o esej amerického filozofa Harryho Frankfurta, napísanú v roku 1986, Táraniny (v origináli On bullshit – pozn. red.), v ktorej poukazuje na rozdiely medzi obyčajným klamstvom a táraninou, ktoré vypúšťa napríklad práve Trump. „Povedať lož je čin, ktorý vyžaduje sústredenie. Je na to potrebné použiť konkrétnu lož v špecifickom bode… V snahe vytvoriť lož si (klamár) musí myslieť, že vie, čo je pravda.”

    To však neplatí v prípade človeka, ktorý okolo seba šíri len táraniny. Ten totiž nie je ani na strane pravdy, ani na strane lži, a funguje nezávisle od oboch, pričom nepotrebuje vychádzať zo skutočnosti. Má tiež mimoriadne široký záber oproti klamárom, lebo môže kombinovať tvrdenie, ako sa mu zapáči, a nepotrebuje si na nich dať nijako záležať. Ide tak skôr o umenie než schopnosť, a preto Frankfurt použil označenie majster táraniny.

    Ako Trump kecal

    „To bol Trumpov model po celý jeho život,” píše Zakaria. „Chváli sa a chváli, a chváli – svojím biznisom, svojimi budovami, svojimi knihami, svojimi ženami.” A keď na jeho táraniny niekto poukáže, tak ich len ešte viac pretočí. Ako v prípade svojho tvrdenia, že pozná osobne ruského prezidenta Vladimira Putina.

    Trump totiž tvrdil, že sa s Putinom stretol počas natáčania diskusného programu 60 minút. Počas neho sa však obaja páni stretnúť nemohli, čo je veľmi jednoducho vyhľadateľné. Program pozostával z dvoch predkrútených rozhovorov, ktoré sa konali na odlišných stranách planéty. Ten s Trumpom v New Yorku, s Putinom potom v Moskve.

    „V skutočnosti Trump jednoducho kecal. Sám seba vníma ako dôležitú svetovú celebritu, osobu, ktorá mala alebo mohla stretnúť Putina. Čo na tom, že sa naozaj vôbec nestretli?” myslí si Zakaria.

    Podobne sa Trump kedysi chvastal tým, že vyslal v roku 2011 vyšetrovateľa na Havaj, aby zistili, či sa súčasný prezident USA Barack Obama naozaj narodil v Spojených štátoch, alebo nie, ako tvrdia niektorí jeho kritici. S pompou oznamoval, že výsledky jeho výskumu vytrú ľuďom zrak, tie však nikdy neboli zverejnené. Je pritom dosť nepravdepodobné, že vôbec niekedy nejakého vyšetrovateľa niekam poslal.

    Rovnakým spôsobom má v pláne vyhrať voľby v demokratických štátoch, poraziť Islamský štát a dosiahnuť hŕbu ďalších ohromných vecí. „Samozrejme, nejde o tajné stratégie. Sú to len kecy,” napísal Zakaria.

    Trump sa tak stal väčším nepriateľom pravdy, akou kedy bola lož. Stratil totiž všetok kontakt s realitou a len na seba vŕši ďalšie a ďalšie táraniny, v ktorých sa stráca nielen on sám, ale aj všetci ostatní. “Donald Trump nahromadil také obrovské množstvo svojho značkového produktu v politickej aréne, že ten zápach je ohromujúci a neznesiteľný.”

    Celý text TU.

    - Reklama -