Mladí Slováci zo Srbska sú väčšími vlastencami. Toto zaznelo na Slovenských národných slávnostiach vo Vojvodine

    0
    Hlavná ulica v Báčskom Petrovci (Autor: Wikipedia)

    „Odchod mladých Slovákov do rodnej vlasti ich predkov, teda na Slovensko, kde si nájdu po absolvovaní štúdia uplatnenie oveľa ľahšie ako doma, vnímam nielen ako problém s ochudobňovaním slovenskosti na Dolnej zemi, ale aj ako významný faktor okysličovania slovenského vlastenectva na Slovensku, pretože mladí Slováci zo Srbska sú väčšími vlastencami, ako mladí Slováci na Slovensku“, povedal dnes pre TASR predseda Matice slovenskej Marián Tkáč, ktorý spolu s generálnym konzulom v Békešskej Čabe Igorom Furdíkom vyzval mladých Slovákov, aby neopúšťali pôdu, tak ťažko získanú ich predkami.

    „Pôda je tým faktorom, ktorý vás nielen uživí, ale aj udrží v rodiskách, pretože o ňu sa treba starať v každom ročnom období, ona nedovolí vziať na plecia plecniak a odísť doďaleka“, doplnil Furdík. Takýmto príkladom v Srbsku je podľa neho bývalý brankár futbalistov Spartaka Trnava Michal Baláž, v súčasnosti jeden z troch podpredsedov Matice slovenskej v Srbsku, ktorý sa živí ako roľník.

    V programe tohtoročných národných slávností boli aj zasadania Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny a slávnostné zhromaždenie Matice slovenskej v Srbsku, na ktorých ocenili najaktívnejších spomedzi vojvodinských Slovákov a matičiarov, ale aj vernisáže výstav poštových známok, obrazov, fotografií, ako aj folklórne a športové podujatia. Slávnosti vyvrcholili programom Zypa Cupák znovu na Dolniakoch a galakoncertom domácich a slovenských folklórnych súborov Daj nám, Pane, lásky čistej, o ktorý prejavili záujem aj domáce televízie.

    Na slávnostiach v srbskej Vojvodine, ktoré sú od roku 2009 oficiálnym celoštátnym srbským sviatkom Slovákov, bol aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan.

     

    - Reklama -