Lazom hrozí zánik. Poslanec prišiel s plánom na ich záchranu

    0
    Poslanec za hnutie OĽaNO Martin Fecko (Autor: SITA)

    Poslanec argumentuje aj situáciou v zahraničí. “V mnohých krajinách EÚ sú obyvatelia odľahlých oblastí finančne zvýhodňovaní, napr. existuje možnosť získania štátnych dotácií (Fínsko, Rakúsko, Rumunsko), v Grécku podporujú rodiny s deťmi, ktoré majú bydlisko v horských a znevýhodnených oblastiach ročnou finančnou podporou a vo Švédsku existujú právne predpisy pre riedko obývané oblasti, ktorých cieľom je vytvorenie rovnakých ekonomických podmienok pre všetky obce a kraje v krajine,” tvrdí Fecko.

     Podľa poslanca slovenská aj európska legislatíva v súčasnosti umožňujú získať rôzne druhy finančnej podpory pre poľnohospodárov, drobných roľníkov, mladých farmárov či podpory v znevýhodnených oblastiach v podobe vyrovnávacieho príspevku. “Napriek tomu územia s rozptýleným osídlením sú na ústupe, s čím súvisí aj zánik tzv. 'prirodzených údržbárov krajiny' v podobe obyvateľov lazov, ktorí v rámci nevyhnutnosti udržať svoj životný priestor obrábali a využívali priľahlé plochy, políčka, lúky, pasienky, ale aj prístupové cesty, resp. chodníky a udržiavali horské studničky,” argumentuje člen klubu Obyčajných.

    Svojím zákonom preto Fecko vytvára priestor na požiadanie o poskytnutie finančnej podpory vo forme dotácie pre obyvateľa lazov prostredníctvom lazníckej obce alebo pre samotnú laznícku obec z rozpočtovej kapitoly príslušného ministerstva. Feckov laznícky zákon má poskytnúť len základný rámec poskytovania dotácií, pričom konkrétne pravidlá a postup budú podľa jeho slov stanovovať všeobecne záväzné nariadenia obcí v rámci výkonu ich samostatnej pôsobnosti.
    Dotácie môžu byť na základe návrhu právnej normy poskytované za účelom osobitnej podpory obyvateľa lazov, rekonštrukcie lazníckeho obydlia, ale aj na podporu hospodárenia na lazoch, čiže napr. obstaranie poľnohospodárskych strojov.

    Fecko priznáva, že jeho zákon bude mať negatívny vplyv na štátny rozpočet. Tvrdí však, že ho nie je možné vyčísliť, lebo zatiaľ neexistujú vykonávacie právne predpisy, ktorými sa stanovia výšky jednotlivých dotácií a nastavia sa podmienky, za ktorých sa dotácie budú poskytovať. Takéto vysvetlenie však ministerstvu financií nestačí. Od poslanca preto žiada kvantifikovať predpokladané finančné dôsledky na štátny rozpočet, ako aj návrh, odkiaľ chce peniaze získať.

    - Reklama -