Návšteva Osvienčimu povinná nebude. Presadilo sa však toto

    0
    Nacistický vyhladzovací tábor Auschwitz-Birkenau pri poľskom Osvienčime (Autor: SITA)

    Opoziční zákonodarcovia s výnimkou adresovali v apríli tohto roka vládnemu kabinetu požiadavku, aby do učebného plánu stredoškolákov zaradili povinnú návštevu koncentračného tábora Osvienčim – Brezinka (Auschwitz – Birkenau). Opozičníci s výnimkou ĽSNS sú presvedčení, že takéto opatrenie, ktoré umožní žiakom stredných škôl vidieť na vlastné oči hrôzy holokaustu, prispeje k eliminácii prejavov rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, extrémizmu a ostatných foriem intolerancie na Slovensku. Súčasťou žiadosti bolo aj, aby tieto „výlety“ financoval štát. Viac sme o tom písali TU.

    Televízia Markíza priniesla reportáž, v ktorej informovala, že návštevy Osvienčimu povinné nebudú. Učitelia však dostali zoznam miest, ktoré by s deťmi mali navštíviť v rámci hodín dejepisu a občianskej výchovy. Ako sa v reportáži vyjadrila hovorkyňa ministerstva školstva Eva Koprena, „okrem exkurzií sa školám odporúča zabezpečiť aj iné aktivity, napríklad vo forme súťaží alebo projektov, ktoré by vyjadrovali postoj žiaka k danej téme.“

    Na zozname odporúčaných miest pre učiteľov sa nachádza napríklad Múzeum holokaustu v Seredi, Múzeum SNP v Banskej Bystrici alebo Múzeum židovskej kultúry, ktorého riaditeľ je Pavol Mešťan. Ten nápad s exkurziami víta a hovorí, že študenti by viac mali počúvať o holokauste v škole, aby vedeli, čo ich na pamätných miestach čaká. Pôvodná požiadavka, aby návštevy študentov hradil štát, nie je možná. „Ministerstvo školstva nemá v rozpočte financie na tieto aktivity,“ uviedla Koprena a dodala, že si ich budú musieť hradiť školy.

    - Reklama -