Erdoganove čistky pripomínajú Hitlera. „Človek má až pocit, že šlo o riadený puč.“ Opäť tvrdá kritika z Rakúska

    0
    Predseda pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz Christian Strache (Autor: SITA)

    Požiar, ktorý vzplanul v budove nemeckého parlamentu v roku 1933 nacisti vykreslili ako komunistický komplot proti vláde a odôvodnili ním následné obmedzenie občianskych slobôd, pripomína agentúra Reuters. Zároveň prostredníctvom neho Adolf Hitler skonsolidoval svoju moc nad krajinou.

    Podľa FPÖ existujú paralely medzi týmto historickým príkladom a spôsobom, akým prezident Recep Tayyip Erdogan využil júlový pokus o štátny prevrat v Turecku na nastolenie čistiek proti svojim odporcom v radoch armády, štátnej správy, na akademickej pôde a v médiách.

    “Človek má až pocit, že šlo o riadený puč s cieľom umožniť nastolenie prezidentskej diktatúry Erdogana,” povedal Strache. “Už sme v minulosti zažili podobný mechanizmus, ako napr. pri požiari v Reichstagu, ktorého výsledkom bolo uchopenie absolútnej moci. Aj teraz sa ťažko ubrániť dojmu, že to bolo do istej miery riadené.”

    Prezident Erdogan rázne odmieta podozrenia, že jeho vláda stála v pozadí neúspešného puču, z ktorého obviňuje sympatizantov moslimského duchovného Fethullaha Gülena. 

     

    - Reklama -