Danko stojí za diktátom koaličnej väčšiny, tvrdí politológ

    0
    Prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov (Autor: SITA)

    Prokurátor Vasiľ Špirko dozeral na vyšetrovanie prípadu v kauze Bašternák, v ktorej NAKA preveruje obchody ministra vnútra Roberta Kaliňáka a kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka. Špirka zo dňa na deň obvinili zo zneužívania právomoci verejného činiteľa, na čo zareagoval aj popredný bratislavský sudca Peter Šamko, ktorý povedal, že v prípade prokurátora nejde o trestný čin. Politický analytik Grigorij Mesežnikov v rozhovore pre HNtelevíziu povedal: „Prichádza k situácii, keď môžu vzniknúť podozrenia, že toto obvinenie je účelové,“ a pokračoval, že Šamkova analýza tomu podľa jeho názoru nasvedčuje, „čo, samozrejme, dáva opozícii ďalší tromf do rúk.“ Podľa jeho názoru snahy ovplyvniť účelovým obvinením vyšetrovanie nesvedčia o tom, že právny štát je u nás naozaj zakorenený.

    Podľa jeho názoru je vládna koalícia pod tlakom, „pretože už ďalší člen vlády je aktérom kauzy s veľmi nepríjemným pozadím“. Mesežnikov tým myslel ministra školstva Petra Plavčana z obdobia, keď pôsobil v Študentskom pôžičkovom fonde, pričom požičal finančnej skupine Slávia Capital peniaze. Vo firme figurovala jeho manželka Viera Plavčanová. Podľa jeho názoru je veľmi nešťastná celá situácia i to, že vláda takýmto situáciám čelí hneď na začiatku svojho vládnutia, a upozorňuje na to, že ju samotnú to musí stáť veľa síl.

    Mesežnikov sa kritickým okom pozerá aj na konanie predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý si predsavzal zmenu rokovacích pravidiel v NR SR. Osobitne mu prekáža snaha obmedziť poslancom čas ich prejavu v parlamente. Pripúšťa, že je nutná parlamentná kultúra, no podľa jeho slov je to diktát koaličnej väčšiny voči opozícii, ktorej chce Danko takto zabrániť v kritike vlády.

    - Reklama -