Takto treba vybabrať s Erdoganom. Kaník predstavil svoj plán B na ochranu Európy pred imigrantmi

    0
    Ľudovít Kaník (Autor: SITA)

    Kaník podotýka, že ak Únia Erdoganovi vyjde v ústrety a Turecko získa bezvízový styk, tak sa rozpúta vlna tentoraz „legálnej migrácie“ ľudí s tureckými pasmi. Podľa neho treba vyrukovať s plánom B. „Plán B áno, ale reálny, a nie opäť plný falošného idealizmu a naivnej viery, že napríklad presídľovacie programy zastavia nelegálnu masovú migráciu. Tie môžu byť len malým doplnkom. Skutočný a funkčný plán musí spočívať v niečom inom,“ uvažuje Kaník v komentári pre Aktuálne.sk.

    Navrhuje, aby sa na ochranu hraníc dbalo už na mori. Podotýka, že na ostrovoch patriacich Európskej únii by sa mali vybudovať záchytné centrá pre utečencov s vybaveným personálom a hranice Únie by prekročili len tí imigranti, ktorí by úspešne podstúpili azylový proces. „Súčasná legislatíva takýto prístup neumožňuje a práve preto ju treba urýchlene zmeniť. To je skutočný plán B pre riešenie migračnej krízy, ktorá ani zďaleka nekončí. Treba sa pripraviť na novú a radikálne inú situáciu, než bola tá, na ktorú sme doteraz boli zvyknutí,“ píše.

    Kaník ďalej tvrdí, že žiadatelia o azyl budú musieť prejsť prísnou selekciou. „Len tak môže vyzerať skutočný a funkčný plán B, ktorý prinesie bezpečnosť pre obyvateľov Únie a poskytne takú pomoc žiadateľom o azyl, na akú má EÚ možnosti – bez rizika straty svojej identity, kultúrnych a demokratických hodnôt, ekonomickej sily a výkonnosti a z toho vyplývajúcej schopnosti pomáhať a zároveň chrániť svojich obyvateľov,“ dodáva na záver.

    - Reklama -