Exbugárovec Simon vyrukoval s predčasnými voľbami. Komentátor vysvetľuje, prečo je referendum zlý nápad

    0
    Zsolt Simon, bývalý podpredseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

    Referendá na podobný štýl Slovensko zažilo už aj v minulosti. V roku 2000 ho iniciovalo vtedajšie HZDS. O štyri roky neskôr sa o to pokúsil aj Smer Roberta Fica. „Obe referendá skončili neúspešne. Účasť na nich bola hlboko pod požadovaným prahom. Ťažko nájsť dôvod, prečo by práve referendum organizované Zsoltom Simonom malo dopadnúť inak,“ polemizuje komentátor portálu Aktuality.sk.

    Krivošík sa ale pýta, ak by bolo referendum úspešné, kto by sa mal stať vhodnou alternatívou vládnej koalície. Upozorňuje, že pravica nie je dostatočne sformovaná, aby mohla vládnuť krajine. Komentátor taktiež vysvetľuje, prečo takéto referendum neschvaľuje. „Keby sme prijali logiku, že už po roku alebo po dvoch novej vlády je legitímne skracovať jej mandát referendom, potom by sa žiadna vláda do opatrení, ktoré sú bolestivé, nepopulárne, ale nutné, nepúšťala,“ vyhodnocuje.

    Krivošík podľa všetkého filozofiu vládnutia Smeru a spol. neschvaľuje, no voličom odporúča, aby im urobili škrt cez rozpočet až po uplynutí štvorročného volebného obdobia. „Pravica by nemala legitimizovať skracovanie štvorročného obdobia prostredníctvom referend o predčasných voľbách. Ak raz opäť bude vládnuť ona, môže sa jej to vrátiť ako bumerang,“ dodáva komentátor.

    - Reklama -