Simon chystá petíciu na vyhlásenie referenda. Chce predčasné voľby. O úspechu je presvedčený

    0
    Zsolt Simon, bývalý podpredseda strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

    “Poznajúc to, ako sú ľudia nahnevaní a sklamaní z výsledkov marcových volieb, myslím si, že si neprajú, aby tu bola takáto vláda celé štyri roky. Voliči prídu k urnám, lebo dostatočný počet z nich si neželá, aby krajina bola rozkrádaná. Ak teda bude referendum, bude druhé úspešné v histórii Slovenska,” povedal Simon. Zatiaľ jediným úspešným referendum bolo to o vstupe Slovenska do EÚ.

    Simon sa chce v petícii ľudí pýtať, či sú za to, “aby poslanci NR SR prijali ústavný zákon o skrátení siedmeho volebného obdobia NR SR tak, aby sa voľby do Národnej rady konali v roku 2017”. Poslanec priznal, že rovnakú otázku použil aj líder vtedy opozičného Smeru-SD Robert Fico, ktorý organizoval referendum o skrátení volebného obdobia v roku 2004. Plebiscit však nebol úspešný, k urnám prišlo necelých 36 percent voličov.

    Sociológ Martin Slosiarik nepredpokladá, že Simonovo referendum o predčasných voľbách bude úspešné. Verí však, že pri dobrej organizácii sa poslancovi podarí vyzbierať 350.000 podpisov potrebných na vyhlásenie plebiscitu. “Nepredpokladám však, že by prišlo k referendu 50 percent plus jeden volič. Nehovorím ale, že by účasť nebola dvojciferná. Hranica 50 percent je však v prípade takéhoto referenda, ktoré by nebolo spojené so žiadnymi významnými voľbami, privysoká,” povedal pre TASR sociológ z agentúry Focus.

    Podľa jeho slov je potrebné vychádzať aj z toho, že nie celá populácia je politicky mobilizovateľná. “Na voľbách sa zúčastňuje približne 60 percent voličov. Z nich musíme odpočítať tých, ktorí vládu podporujú a súhlasia so súčasným stavom,” podotkol Slosiarik. Napriek tomu Simonovu snahu ako zbytočnú nehodnotí. “Aj v politike sú dôležité symboly. Pri odvolávaní ministrov je tiež zjavné, že ak má koalícia dostatok hlasov, tak celá aktivita opozície by sa dala vnímať ako zbytočná. Ale vieme, že to nie je len o tom. Je to aj o odovzdaní odkazu voličom,” uzavrel.

    - Reklama -