Sýrski povstalci chcú vyťažiť zo smrti ruských pilotov maximum. Moskve adresovali túto požiadavku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: youtube)

    Ruský vojenský vrtuľník bol zostrelený v pondelok 1. augusta v sýrskej provincii Idlib ovládanej povstalcami. Zahynulo všetkých päť ľudí na palube a išlo tak o najväčšiu oficiálne známu stratu na životoch v radoch ruských ozbrojených síl od začiatku ich operácií v Sýrii.

    Požiadavka na výmenu bola vyjadrená vo vyhlásení, ktoré mala agentúra Reuters možnosť vidieť, a podpísala sa pod neho sýrska skupina nazývajúca sa “Všeobecný fond pre záležitosti väzňov”.

    Skupina žiada prepustenie väzňov zadržiavaných vo väzniciach sýrskej vlády a libanonského hnutia Hizballáh, ktoré je šiitským spojencom Damasku. Skupina neuviedla, kto sú spomenutí väzni, a ani to, prepustenie koľkých z nich žiada.

    Sýrska skupina zároveň požaduje ukončenie blokády oblastí, ktoré obliehajú sýrska armáda a jej spojenci, a tiež dodávku značného množstva humanitárnej pomoci ľuďom žijúcim v obliehaných oblastiach.

    Vyhlásenie obsahovalo aj kópie dokumentov, s najväčšou pravdepodobnosťou dokladov totožnosti, ktoré patrili ľuďom zabitým pri zostrelení vrtuľníka. Ruské ministerstvo obrany v pondelok informovalo, že ruský vojenský transportný vrtuľník Mi-8 zostrelili v Sýrii po tom, ako doručil humanitárnu pomoc do mesta Aleppo a už sa vracal na hlavnú leteckú základňu Ruska v západosýrskej provincii Lázikíja.

    K zodpovednosti za zostrelenie vrtuľníka sa bezprostredne neprihlásila žiadna organizácia. Bojovníci Islamského štátu (IS) nie sú v oblasti aktívni, ale pôsobia tam iné islamistické povstalecké skupiny, ako aj umiernení povstalci podporovaní Washingtonom a jeho spojencami.

    Rusko od vlaňajšieho septembra podporuje náletmi sýrskeho prezidenta Bašára Asada a útočí na povstalcov. Rusko a Sýria sa zatiaľ k požiadavke skupiny nevyjadrili.

    - Reklama -