Toto myslela Merkelová pod „my to dokážeme“? Nemecko sa prispôsobuje „súčasným výzvam“

    0
    Príslušníci špeciálnych policajných jednotiek v Nemecku (Autor: TASR)

    Návrh z dielne rezortu vnútra je podľa informácií agentúry DPA v medzirezortnom pripomienkovom konaní, avšak vláda o ňom rozhodne v blízkom čase.

    Nová koncepcia, ktorá by mala upravovať okrem iného zásobovanie pitnou vodou, potravinami, elektrickou energiou alebo ropou či skladovanie liekov, sa pripravovala už dlhšie a jej vypracovanie nesúvisí s aktuálnou teroristickou hrozbou.

    Podľa pasáží, ktoré zverejnilo dnes internetové vydanie denníka Bild, by sa zásobovanie pitnou vodou malo zabezpečiť na 14 dní prostredníctvom výstavby studní. V 140 lokalitách by sa mali skladovať ropné rezervy na 90 dní. Minimálnu úroveň zásobovania elektrickým prúdom by mala zabezpečiť celková energetická núdzová koncepcia, ktorú vypracujú spoločne spolkové a krajinské orgány. Preskúmať by sa mali aj zásoby ochranných odevov a masiek pre prípad biologického, chemického alebo jadrového útoku. Pri útoku zbraňami hromadného ničenia by sa pred nemocnicami mali zriadiť dekontaminačné pracoviská.

    Varovania pred katastrofickými situáciami by sa mali zverejňovať v budúcnosti nielen v elektronických médiách, prostredníctvom ampliónov alebo sirén, ale aj na webe a esemeskami.

    Nemecké ministerstvo vnútra sa k obsahu návrhu vyjadriť nechcelo. Platná koncepcia nemeckej civilnej ochrany pochádza z roku 1995.

     

    - Reklama -