Donášač v radoch FBI. Číňania mu za tajné dokumenty platili prostitútkami

    0
    Ilustračné foto: vyšetrovatelia FBI (Autor: SITA)

    Podľa obvinení mal 46-ročný Kun Shan Chun, známy tiež pod menom Joey Chun, poskytovať citlivé informácie FBI Číňanom. Muža, ktorý bol v americkom federálnom úrade zamestnaný od roku 1997, zatkli v marci tohto roka a informácie mal vynášať v priebehu rokov 2011 až 2016.

    Citlivé informácie obsahovali napríklad plány služobných ciest agentov FBI, interné organizačné štruktúry a fotografie tajných dokumentov, ktoré získal v zakázanej oblasti venujúcej sa sledovacím technológiám. “Po celý čas som vedel, že robím chybu a moje skutky ma naozaj mrzia,” vyhlásil podľa Reuters Chun, ktorý sa síce narodil v Číne, bol však plne asimilovaný občan USA. Chuna po súde prepustili na kauciu a na základe dohody o vine sa vzdal práva na odvolanie sa voči akémukoľvek trestu nižšiemu ako 27 mesiacov.

    Chuna v marci obvinili za klamlivé svedectvo, ktorým sa pokúšal zakryť svoje styky v čínskej firme Kolion, ktorá sa venuje výrobe počítačových tlačiarní. Podľa Reuters má táto firma napojenie na čínsku vládu a Chuna kontaktovali styčné osoby s príkazom vykonávať pre nich výskum a poradenské služby. Výmenou za informácie platili technikovi aj radovánkami s prostitútkami.

     
    - Reklama -