Utečenec získal britský azyl. Jeho skóre: Dve znásilnenia, napadnutie a vyhrážanie sa smrťou

    0
    Briti vítali utečencov (Autor: Repro/Sky News)

    Súd v druhom najväčšom meste Walesu Swansea usvedčil Mahmuda z dvoch znásilnení, z napadnutia a z vyhrážania sa smrťou. Len niekoľko mesiacov po udelení azylu napadol za denného svetla v centre Swansea ženu, ktorá práve mierila do práce. Vrhol sa na ňu zozadu, zrazil ju na zem a potom ju pod hrozbou zabitia dvakrát znásilnil. Obeť sa síce proti násilníkovi bránila, ale nakoniec bol jej odpor, bohužiaľ, márny.

    Keď etiópsky násilník skončil, ponechal ženu ležať na chodníku a bežal preč. Jeho útek pred spravodlivosťou však netrval príliš dlho a o štyridsaťpäť minút ho zaistila polícia. Na mužovu prítomnosť policajtov upozornili miestni obyvatelia. Znásilnenie sa odohralo v apríli, ale žena sa ešte aj dnes bojí opustiť svoj domov a doposiaľ sa nezbavila ťažkej traumy. Jej psychickému stavu zrejme nepomôže ani to, že si násilník z Etiópie odsedí 12 rokov.

    „Išlo o veľmi vážny incident, ktorý, pochopiteľne, neušiel záujmu verejnosti. Osamelá žena išla do práce a bola napadnutá a znásilnená skutočne desivým spôsobom. Táto tragická skúsenosť mala veľmi vážny dosah na jej život a my s ňou súcitíme. V každom prípade, podobné útoky zo strany cudzincov sú vo Swansea, našťastie, veľmi vzácne. Ak sa už niečo také stane, nasadzujeme na vyšetrenie takýchto prípadov špecialistov a snažíme sa urobiť pre obete všetko, čo je v našich silách,“ uviedol vrchný inšpektor Esyr Jones.

    Britský denník The Sun medzitým informuje o obavách z teroristického útoku na Londýn. „Stupeň nebezpečenstva je v ostatných rokoch veľmi vysoký a tak to aj zostane. V praxi to znamená, že pravdepodobnosť teroristického útoku na Londýn je vysoká. Inými slovami, nejde o to či, ale kedy,“ cituje britský denník šéfa londýnskej metropolitnej polície sira Bernarda Hogana-Howa. Podľa zistení The Sun sa v hlavnom meste Veľkej Británie zvýšil počet hliadkujúcich členov metropolitnej polície zo 600 na 2 800, ktorí teraz chránia obyvateľov Londýna dvadsaťštyri hodín denne.

    „Prítomnosť členov protiteroristických jednotiek sa však zvyšuje aj v ďalších väčších mestách krajiny. Podľa informácií spravodajských služieb hrozí teroristický útok najmä v obchodných centrách a na športových štadiónoch,“ píše The Sun a cituje opäť sira Hogana-Howa, podľa ktorého je po sérii teroristických útokov vo Francúzsku a Nemecku na rade práve Veľká Británia. „Práve preto sme zvýšili počet špeciálne trénovaných policajtov v oblasti boja proti terorizmu. Verejnosti hovoríme, aby v prípade útoku utekali všetci preč. Títo naši muži však, naopak, vyrazia dopredu. Aj oni majú síce rodiny a sú zraniteľní, ale je to jednoducho ich práca a oni splnia svoju úlohu,“ uviedol Hogan-Howe.

    Celý text z denníka Express si môžete v angličtine prečítať TU.

    Celý text z denníka The Sun si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -