Basketbalista si dovolil kritizovať Erdogana, vyhrážajú sa mu smrťou

    0
    Hviezdny Enes Kanter (vpravo) baví severoamerické publikum, no pozorne sleduje aj situáciu v Turecku (Autor: TASR)

    Nepísané pravidlo vraví, že šport a politika by sa nemali navzájom miešať. Nie vždy to však platí.

    Hoci predovšetkým športovci sa snažia politickým témam vyhýbať, prípadne voliť len diplomatické a nič nehovoriace odpovede, nájdu sa aj takí, ktorí svoj názor vyjadria bez rozpakov.

    Jedným z takýchto odvážlivcov je aj basketbalový rozohrávač Enes Kanter. Vyše dvojmetrový turecký pivot hrajúci v americkej profilige NBA si dovolil kritizovať vládnucu hlavu štátu a protireakcia nenechala na seba dlho čakať.

    Ba čo viac, hráč obliekajúci dres tímu Oklahoma City Thunder definitívne prišiel nielen o možnosť reprezentovať svoju vlasť, no na jeho mikroblogovacej sieti Twitter sa začali množiť vyhrážky smrťou od tureckých basketbalových priaznivcov a zjavných podporovateľov Erdogana.

    Erdogan ako Hitler?

    Ako spomína špecializovaný portál Sport1.de, 24-ročná basketbalová hviezda porovnala situáciu v Turecku s obdobím vo Weimarskej republike predtým, než sa k moci dostal Adolf Hitler.

    Proti Erdoganovmu spôsobu vlády vystúpil už v marci po teroristickom útoku v Ankare, pri ktorom zomrelo 37 ľudí. Športovec vtedy kritizoval obštrukcie voči zahraničným médiám, ako aj problémy s prístupom bežných občanov k sociálnym sieťam.

    Nie výkony, ale politické názory

    Kanter je dlhodobo „čiernou ovcou“ v zaužívaných poriadkoch tureckého basketbalu, respektíve režimu ako takého. Pozvánky do národného tímu mu v posledných dvoch rokoch nechodili, údajne pre jeho politické názory. „Hoci som chcel nosiť dres národného tímu, čo som aj viackrát v minulosti zdôraznil, faktom je, že pozvánky do reprezentácie mi nechodili,“ krčí plecami turecký basketbalový vyvrheľ podporujúci moslimského klerika Fethullaha Gülena.

    Podobne ako Gülen, aj mladý basketbalista žije v Spojených štátoch, takže umlčať ho nie je pre tureckú stranu úplne jednoduché.

    V každom prípade Kanterov účet na Twitteri v Turecku zablokovali.

     

    - Reklama -