Americký generál v Turecku. A toto sa dialo

    0
    Tureckí vojaci stoja pred stúpencami prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana počas protestu v Istanbule na námestí Taksim (Autor: TASR)

    Podľa amerických médií sa Dunfordove rokovania niesli v zmierlivom duchu, keďže predtým turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil jedného amerického generála, že sa postavil na stranu pučistov.

     Dunford na stretnutiach dôrazne odsúdil pokus o prevrat, oznámila turecká agentúra Anadolu. Yildirim zopakoval postoj Turecka, že od USA očakáva vydanie islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania pokusu o prevrat.

     Dunford navštívil aj vážne poškodenú budovu parlamentu v Ankare a stretol sa s jeho predsedom Ismailom Kahramanom. Atmosféru všetkých troch stretnutí označil americký generál podľa denníka New York Times za veľmi pozitívnu. V tejto súvislosti vyhlásil, že spolupráca Turecka a USA v boji proti tzv. Islamskému štátu (IS) je oveľa lepšia, než keby obe krajiny nespolupracovali.

    Dunford dorazil do Turecka v nedeľu cez leteckú základňu NATO Incirlik, odkiaľ USA podnikajú nálety na ciele IS v Iraku a Sýrii. Základňa bola po pokuse o prevrat niekoľko dní bez elektriny.

    - Reklama -