Od Rumunov sa máme čo učiť. Neváhali odobrať titul ani expremiérovi

    0
    Rumunský expremiér Victor Ponta (vľavo) (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Toto grémium pred niekoľkými dňami zamietlo Pontovo odvolanie proti prvostupňovému rozhodnutiu z 30. júna, ktoré konštatovalo plagiátorstvo. Informácie priniesla tlačová agentúra MTI. Ministrom podpísaný dekrét znamená bodku za štyri roky trvajúcu kauzu, v rámci ktorej Ponta plagiátorstvo neuznal a nebol ochotný odstúpiť z čela rumunskej vlády.

    Obvinenie sa po prvý raz objavilo v júni 2012, keď ho vznieslo voči vtedy iba krátko vo funkcii predsedu vlády pôsobiacemu politikovi britské odborné periodikum Nature. Časopis upozornil, že viac ako polovicu práve prevzal Ponta z rôznych zdrojov bez ich uvedenia a označenia. Vtedajší rumunský premiér sa však bránil konštatovaním, že v čase vzniku práce uvádzanie zdrojov nebolo povinné v samotnom texte a v závere práce nechýba.

    Znalci pomerov nepredpokladajú, že by strata titulu ovplyvnila politickú dráhu Victora Pontu, veď od roku 2012 sa už ukázalo, že rumunskí voliči obvineniu z plagiátorstva priveľkú váhu nepripisujú. Tamojšie médiá však rátajú, že expremiér môže prísť o členstvo v advokátskej komore.

    - Reklama -