Ako žijú imigranti v moslimskom svete? Z tejto spovede vám môže byť nevoľno

    0
    Ilustračné foto: India (Autor: TASR)

    Indická vláda sa ponáhľala na pomoc svojim občanom, ktorí sa nachádzajú v ťažkej situácii uprostred cudzích krajín. Viac ako desaťtisíc Indov pracujúcich v Saudskej Arábii a Kuvajte totiž v poslednom čase prišlo o prácu a už niekoľko mesiacov nedostalo výplaty.

    Tento problém vyplával na svetlo sveta vtedy, keď jeden Ind napísal na Twitter indickej ministerke zahraničia Sušme Swarajovej a tvrdil, že zhruba 800 Indov v meste Jeddah už tri dni nejedlo. Žiadal, aby indická vláda zasiahla.

    Swarajová spustila rozsiahle vyšetrovanie, na základe ktorého rozhodla, že žiadny nezamestnaný robotník nesmie byť bez jedla, a prikázala zorganizovať zásielku potravinovej pomoci cez indický konzulát v Saudskej Arábii.

    Mnoho Indov prišlo v Saudskej Arábii a Kuvajte o prácu. Zamestnávatelia neplatili mzdy, zavreli svoje továrne. Celkový počet indických robotníkov, ktorí čelia v Saudskej Arábii nedostatku potravín, presahuje 10-tisíc ľudí,“ napísala podľa Sky News na svojom Twitteri.

    Saudská Arábia sa problémom bude zaoberať

    Problém sa však netýka iba indických robotníkov, v podobnej situácii sa zrejme nachádzajú desiatky tisíc ďalších ľudí. Podľa jedného indického denníka napríklad len firma Saudi Oger nezaplatila svojim zamestnancom plat za posledných sedem mesiacov. Z jej 50-tisíc zamestnancov je 4-tisíc Indov.

    Saudská vláda uviedla, že sa situáciou bude zaoberať, a ak sa správy potvrdia, bude spoločnosť pokutovať. Swarajová medzitým prišla s plánom na urýchlený návrat indických pracovníkov späť do Indie.

    Oznámila tiež zriadenie pätice táborov pre robotníkov bez práce, cez ktoré chce distribuovať potravinovú pomoc. V Saudskej Arábii a Kuvajte sa pritom nachádzajú takmer 4 milióny Indov, ktorým pre zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu v regióne hrozí podobný scenár ako zamestnancom firmy Saudi Oger.

    - Reklama -