Šokujúce štatistiky: Britániou sa valí vlna rasizmu a xenofóbie. V týchto lokalitách to majú imigranti ťažké

    0
    Protiislamskí demonštranti v Anglicku. (Autor: Reprofoto: Youtube/VICE News)

    Portál The Independent prišiel so znepokojujúcimi zisteniami, podľa ktorých sú liahňami trestných činov spáchaných z nenávisti v Británii práve tie lokality, kde zvíťazilo rozhodnutie dať zbohom Európskej únii.

    Nezvyčajný nárast

    Najčerstvejšie údaje pochádzajú priamo z miestnych policajných databáz. Ministerka vnútra Amber Ruddová oznámila, že policajný inšpektorát HMIC preverí, ako úradníci reagujú na tento typ sťažností. Najväčšie percento britských voličov, ktorí hlasovali za odchod z Únie, bolo v grófstve Lincolnshire. V okrese Boston bolo za brexit až 75 percent voličov. V okresoch South Holland a East Lindsey sa čísla dostali k sedemdesiatke. Podľa policajných údajov v Lincolnshire oproti minulému roku stúpli zločiny z nenávisti o 191 percent. Počas týždňa v roku 2015 tu zaznamenali 22 trestných činov s náboženskou či etnickou motiváciou. Počas referendového týždňa ich bolo 42 a týždeň po brexite až 64.

    Podobný vzorec sa zopakoval aj v Kente. Tam v roku 2015 počas jedného týždňa polícia zaznamenala 16 etnicky a nábožensky motivovaných trestných činov, počas týždňa, keď sa uskutočnilo referendum, ich bolo 25 a týždeň po až 39. V tejto lokalite za odchod z Európskej únie hlasovalo 60 percent voličov. Tento typ zločinov v Kente teda po referende narástol o 143 percent. Podobný scenár sa dá aplikovať aj na grófstva Derbyshire a Nottinghamshire. V prvom menovanom takáto trestná činnosť vzrástla o 121 a v druhom o 140 percent.

    Nenávisť tu nemá miesto

    Na zisťovaných územiach polícia musela riešiť najmä verejné obťažovanie, ale aj desiatky rasovo a nábožensky motivovaných trestných činov, ako napríklad ublíženia na zdraví či bitky. National Police Chiefs Service (NPCC – Národné policajné veliteľstvo) informovalo, že štyri týždne od 16. júna zaznamenali 6-tisíc oznámení o rasovo či nábožensky motivovaných trestných činoch. Riaditeľ NPCC Mark Hmilton prezradil, že sa domnieva, že za vzrastajúcimi percentami boli politické a spoločenské debaty sprevádzajúce referendum.

    „Táto vláda je rozhodnutá vybudovať Britániu, ktorá pracuje pre každého,“ vyhlásila ministerka vnútra Amber Ruddová. Ministerka vyslala skupine občanov s nenávistným správaním jasné slová. „Pre tých, ktorí šíria nenávisť, mám odkaz. Ak si myslíte, že je v poriadku napádať a zneužívať ostatných len preto, že sú iného vierovyznania, národnosti alebo etnicity, a že je v poriadku ignorovať naše hodnoty a presadzovať neznášanlivosť, ktorá spôsobuje veľké škody na komunite a jednotlivcoch, tak vám odkazujem: my o to nestojíme. Nenávisť nemá v 21. storočí svoje miesto,“ ostro sa vyjadrila Ruddová.

    Srdcervúci telefonát starenky, ktorá je terorizovaná ostatnými spoluobčanmi, pretože pochádza z Nemecka. Zdroj: LBC

    Starenka v koncoch

    Po referende sa médiami prehnalo viacero rasovo či národnostne motivovaných incidentov. Patrí medzi ne napríklad plagát s nápisom „J*bať Poľsko“, ktorý sa vyskytol v časti Tunbridge Wells, alebo trend niektorých majetnejších zákazníkov reštaurácií z Londýna, ktorí odmietli byť obsluhovaní cudzincami.

    Obeťami nenávisti sa stávajú aj prisťahovalci z kontinentu, ktorí v krajine bývajú už desiatky rokov. Do britského rádia volala aj uplakaná dôchodkyňa pôvodom z Nemecka, ktorá v obave o svoju bezpečnosť už nevychádza z domu. Terčom xenofóbnej šikany sa tak stala aj biela starenka, ktorá v Británii žije viac ako 40 rokov.

    „Z Nemecka som prišla v roku 1973,“ začala svoje rozprávanie Karen. „Môj manžel, môj zosnulý manžel, bol Brit a ja tu žijem už 43 rokov. Teraz sa však strašne bojím,“ pokračuje uplakaná dôchodkyňa. Podľa jej slov sa slovné útoky a nepríjemnosti v posledných dňoch vystupňovali až do takej miery, že sa bojí vychádzať na ulicu. „V piatok mi na dvere hádzali psie výkaly. V Nemecku už nikoho nemám. Nebola som von z domu tri dni, lebo neviem, čo mám robiť,“ sťažovala sa nedávno v rozhlasovom vysielaní vystrašená penzistka.

    - Reklama -