Netvárme sa, že islam nie je spojený s terorizmom, potrebuje reformu, vyzývajú moslimskí novinári

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Krvavá séria atentátov páchaných islamskými radikálmi na Západe sa spustila vlani v novembri, keď teroristi zmasakrovali na viacerých miestach Paríža 129 ľudí a stovky ďalších zranili. V marci otriasli útoky na metro a letisko belgickým Bruselom a o život prišlo 32 ďalších ľudí. Zranených boli znova stovky. 
     
    Po útokoch v belgickej metropole nasledoval masaker v nočnom klube v Orlande v americkom štáte Florida. Islamský extrémista tam zabíjal v klube LGBTI komunity. O život pripravil 49 ľudí a 50 ďalších zranil. Minulý mesiac bol potom v znamení teroru v Európe. Francúzskym Nice otriasol útok, po ktorom zostalo 84 mŕtvych a stovka zranených. Nedá sa nespomenúť ani viacnásobné útoky v nemeckých mestách, pri ktorých v jedinom týždni zomrelo desať ľudí. 
     
    Všetky spomínané útoky mali na svedomí alebo sa k nim prihlásili islamskí radikáli, ochotní vraždiť aj zomierať v mene džihádu. Väčšina moslimov aj arabských médií tvrdí, že teroristi a ich konanie nemajú nič spoločné s islamom. 

    Moslimskí novinári varujú

    S pribúdajúcimi krvavými útokmi džihádistov však narastá aj počet žurnalistov z radov moslimov, ktorí tvrdia, že islam a jeho súčasné radikálne interpretácie jednoznačne súvisia a globálnym terorizmom. Riešením by preto podľa viacerých bola reforma či úplné zrušenie častí islamského učenia, aby bolo v súlade s univerzálnymi hodnotami, akými sú napríklad ľudské práva. 
     
    Portál Memri.org zozbieral niekoľko príkladov z množstva článkov, v ktorých moslimskí novinári píšu o tom, prečo je dôležité hovoriť o súvislostiach medzi terorizmom a islamom, aj o tom, prečo tieto súvislosti netreba popierať. 
     
    Khaled Al-Hroub, jeden z palestínskych novinárov a autorov žijúcich vo Veľkej Británii, v polovici júla v denníku Al-Hayat so sídlom v Londýne napísal, že musíme pripustiť, že terorizmus je spojený s islamom a moslimským učením, ktoré podľa neho predstavuje oporu pre militantov z IS. „Má terorizmus znaky spoločné s náboženstvom samotným?“ pýta sa v rečníckej otázke novinár. „Odpoveď je áno, pretože náboženstvo, a to akékoľvek, nie je ničím iným než výkladom svätých textov klerikmi,“ odpovedá si Al-Hroub. 
     
    Podľa palestínskeho novinára je dôležité si priznať, že islamské učenie v školách a v mešitách je základom javu, ktorý nazýva isisizmus. Ide o radikálny výklad islamu v prospech militantov. 

    Reforma islamu je nevyhnutná 

    Marocký novinár a publicista Sa'id Nasheed v reakcii na masaker vo francúzskom Nice pre denník al-Arab napísal, že čelíme novej globálnej stratégii džihádu, ktorá je založená na vraždení čo najväčšieho počtu ľudí akýmikoľvek prostriedkami. 
     
    Pri snahe zastaviť islamských militantov sa moslimovia podľa Nasheeda musia pozrieť najskôr sami na seba a mali by prestať obviňovať všetkých ostatných. „Nemôžeme eliminovať extrémistické myšlienky bez toho, aby sme reformovali smerovanie náboženstva. Túto reformu musia naštartovať samotní moslimovia bez toho, aby chodili okolo horúcej kaše,“ píše Sa'id Nasheed. 
     
    Jordánsky vedec Muhammad Barhouma vo svojich úvahách tvrdí, že je nutné urýchlene revidovať islamské náboženské texty. Podľa Barhoumu si totiž islamskí klerici neplnia svoje povinnosti pri ich výklade. Mnohé moslimské inštitúcie a organizácie však vyjadrili ľútosť nad obeťami útokov islamských radikálov, ale to podľa jordánskeho vedca nestačí a treba radikálne zmeny. 
     
    „Táto výzva je adresovaná nielen arabskému a moslimskému svetu, ale tiež islamským inštitúciám na Západe, keďže už nesmieme ďalej ospravedlňovať extrémizmus a terorizmus tým, že hodíme problémy imigrácie a integrácie moslimov na západné spoločnosti a zvalíme útoky na pocit izolácie a na to, že sa mladá generácia snaží nájsť si identitu,“ píše Muhammad Barhouma. 
     
    Jordánsky vedec, ktorého cituje portál Memri.org, ponúka aj možný začiatok na ťažkej ceste reformovania islamu. „Jedným z prvých stupňov riešenia je náboženská reforma, ktorá by zrušila legitimovanie a interpretáciu náboženských textov, ktoré povoľujú vraždenie v mene boha,“ myslí si Barhouma. 

    Pápež je proti?

    Pápež František však v nedeľu uviedol, že nie je správne spájať islam s násilím, pretože to podľa neho nie je pravdivé. „Myslím si, že v každom náboženstve vždy existuje malá fundamentalistická skupina,“ reagovala hlava katolíckej cirkvi na otázku novinárov, prečo nikdy nepoužije v spojení s terorizmom aj slová islam či islamský. 
     
    „Nie je správne stotožňovať islam s násilím. Nie je to správne a nie je to pravdivé,“ povedal novinárom na ceste z Poľska do Vatikánu pápež. Podľa neho je totiž dosť správ o násilí aj v samotnom Taliansku a nie je pritom spojené s islamom. „Ak hovorím o islamskom násilí, potom musím hovoriť o katolíckom násilí,“ uviedol. 
     
    Podľa Františka nie sú násilní všetci vyznávači islamu rovnako, ako nie sú násilní všetci katolíci. Hlava katolíckej cirkvi po stretnutiach s viacerými imámami tvrdí, že islamskí duchovní sa snažia o mier. Islamský štát podľa pápeža síce preukazuje násilie, ale to vraj nie je islam. 
     
    - Reklama -