Kremeľ prehovoril o Clintonovej obvineniach voči Rusku

    0
    Hillary Clintonová po oficiálnom prijatí nominácie Demokratickej strany na prezidentku USA. (Autor: TASR)

    Peskov dodal, že Clintonovej vyhlásenie je emocionálne. Uviedol, že ruské úrady “nemali a nemajú nič spoločné s počítačovým terorizmom”.

    “O tom nemôže byť ani reči,” zdôraznil Peskov a pripomenul, že ruské vedenie opakovane upozorňovalo na nutnosť medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti. Peskov súčasne vyjadril ľútosť, že Rusko doteraz zo strany partnerov nezaznamenalo ochotu vzájomne spolupracovať.

    Z útoku na počítačové servery Demokratickej strany Clintonová obvinila ruskú rozviedku GRU. Vo vysielaní Fox News spresnila, že hackeri okrem toho zorganizovali aj zverejnenie mnohých e-mailov z prostredia Demokratickej strany.

    Trumpovi ruskí  spojenci?

    Zdroje v Clintonovej štábe vyslovili predpoklad, že za počítačovými útokmi môžu byť ruskí hackeri, ktorí sa údajne takto snažia získať informácie kompromitujúce demokratov, čím by v kampani pomohli táboru republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

    Kremeľ tieto tvrdenia od začiatku odmieta, považuje ich za neopodstatnené a deklaruje, že Rusko nezasahuje do vnútornej politiky USA.

    Ruský diplomat Andrej Krutskich, ktorý je osobným vyslancom ruského prezidenta pre zvláštne úlohy, dnes pre agentúru Interfax uviedol, že Moskva sa obvineniami Clintonovej na adresu ruských tajných služieb zaoberá veľmi vážne, a to aj napriek tomu, že Biely dom nepodal oficiálny protest. Krutskich vyslovil podozrenie, že “s cieľom vplývať na amerických voličov sa prichádza s nedokázateľnými obvineniami”.

    Protežovaná Clintonová

    Platforma WikiLeaks zverejnila minulý štvrtok, v tretí deň nominačného zjazdu demokratov, ktorý potvrdil Clintonovú ako prezidentskú kandidátku, záznamy z hlasovej odkazovej schránky Demokratického národného výboru (DNC), ktorý je oficiálnym riadiacim orgánom strany. 

    Ešte 22. júla sa dostalo na verejnosť aj takmer 20.000 e-mailov DNC z uplynulého roka. Predsedníčka DNC Debbie Wassermanová-Schultzová o dva dni neskôr oznámila odstúpenie z funkcie, keďže sa ukázalo, že stranícke vedenie napriek prísľubom nestrannosti počas procesu primárok favorizovalo Clintonovú na úkor jej súpera Bernieho Sandersa.

    Uvedeným prienikom do systémov Demokratickej strany sa zaoberá americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

    - Reklama -