Obama podpísal zákon o označovaní potravín s obsahom GMO

    0

    Agentúra AP o tom informovala s tým, že podľa údajov potravinárskeho priemyslu obsahuje GMO v súčasnosti 75-80 percent potravín na americkom trhu. Federálny Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) ubezpečuje, že požívanie takýchto výrobkov je bezpečné.

    Legislatíva schválená Kongresom pred dvoma týždňami stanovuje, že na väčšine potravinových balení sa bude musieť nachádzať príslušné označenie, a to v podobe textu, symbolu alebo elektronického kódu prečítateľného pomocou smartfónu. Konkrétne pravidlá označovania na federálnej úrovni vypracuje do dvoch rokov ministerstvo pôdohospodárstva USA.

    Zatiaľ čo vedci nemajú väčšie výhrady ohľadne bezpečnosti používania GMO v potravinách, zástancovia povinného označovania argumentujú tým, že možné riziká zatiaľ nie sú dostatočne preskúmané a verejnosť má právo vedieť, čo konzumuje.

    Prevažnú časť geneticky pozmenených plodín tvoria v USA kukurica a sója, ktoré sa pestujú ako krmivo pre dobytok alebo sa z nich vyrábajú polotovary so širokým využitím, ako sú kukuričný škrob, kukuričný sirup či sójový olej.

    Schválenú legislatívu podporuje aj americký potravinársky priemysel, zatiaľ čo mnohí zástancovia označovania potravín s obsahom GMO upozorňujú, že elektronické kódy nebudú schopní prečítať všetci spotrebitelia.

    - Reklama -