Ktorí cudzinci sú na Slovensku stíhaní? Budete prekvapení

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

     Najpočetnejšou vekovou kategóriou boli obžalovaní cudzinci vo veku od 31 do 40 rokov, a to 120 osôb. Najviac bolo odstíhaných cudzincov v Slovenskej republike z Českej republiky, a to spomínaných 154 osôb, nasleduje Ukrajina (94) a Maďarsko (70).

    Cudzinci boli najčastejšie stíhaní za trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, a to 113 osôb. Nasledoval trestný čin krádeže – 95 osôb a trestný čin zanedbania povinnej výživy, a to 66 osôb.

    “Druhy trestnej činnosti, pre ktoré sú stíhaní cudzinci na území Slovenskej republiky, je možné považovať za najčastejšie z hľadiska ročnej periodicity. Z hľadiska charakteru ide o menej závažnú trestnú činnosť,“ vysvetlil pre TASR námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.

    “Trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky páchajú spravidla vodiči nákladnej kamiónovej prepravy počas tranzitu cez územie Slovenskej republiky a tiež vodiči osobných motorových vozidiel zdržiavajúci sa na území Slovenskej republiky z rôznych dôvodov (turistika, zábava, pracovná cesta atď.),” objasnil ďalej Šufliarsky.

    Trestné činy krádeže sú podľa slov námestníka generálneho prokurátora najrozšírenejším druhom kriminality majetkového charakteru na území Slovenskej republiky bez ohľadu na štátne občianstvo páchateľov.

    “Trestné činy zanedbania povinnej výživy sú zase spravidla dôsledkom existencie tzv. zmiešaných manželstiev alebo partnerských vzťahov, v ktorých sa narodili deti. Práve deti sú najčastejšie predmetom týchto trestných činov. Vzhľadom na menšiu závažnosť tohto druhu trestnej činnosti, ako aj na tú skutočnosť, že právne poriadky niektorých štátov nepovažujú takéto konanie za trestný čin, vznikajú orgánom činným v trestnom konaní problémy pri objasňovaní tohto druhu trestnej činnosti v rámci právneho styku s cudzinou,“ vysvetlil Šufliarsky.

    - Reklama -