Fíni budú oslavovať sto rokov samostatnosti. Nóri si pre nich pripravili nevšedný darček

    0
    Vyznačenie hranice na hore Hálditšohkka (Autor: ReproFoto: youtube/interesting on the planet)

    Storočnicu svojej samostatnej existencie Fínsko oslávi 6. decembra 2017. Najvyšší vrch severskej krajiny sa momentálne nachádza tesne pri hraniciach s Nórskom a má názov Hálditšohkka.

    Podľa portálu The Guardian má táto hora dva vrcholce – jeden, ten nižší, sa nachádza na fínskej a druhý na nórskej strane. Nórsko teda plánuje svoje územie zmenšiť len o zhruba 0,015 kilometra štvorcového. Fínsky najvyšší bod by tak už nebol vo výške 1 324 metrov nad morom, ale o sedem vyššie.

    Vyskytli sa nejaké formálne prekážky a ešte sme nedospeli k definitívnemu rozhodnutiu,“ vyhlásila nórska premiérka Erna Solbergová, dodala však, že vláda sa návrhom zaoberá.

    S myšlienkou darovať Fínsku aj druhú časť hory prišiel geofyzik a vládny geodet Bjørn Geirr Harsson. Geodet napísal vláde list s návrhom v roku 2015. Podľa jeho slov je hranica určená geofyzikálne nelogicky a je smutné, že Fínsko nemá ani poriadny štít.

    Problém však podľa nórskeho ministerstva zahraničia môže nastať v ústave, podľa ktorej je Nórsko slobodná, nezávislá, nedeliteľná a neodcudziteľná ríša. Nórsky profesor práva Øyvind Ravna však vyhlásil, že ústava nezahŕňa drobné úpravy hranice. Profesor poukázal najmä na to, že hranice medzi Nórskom a Fínskom či Ruskom sa zmenili už niekoľkokrát, a to pre meniace sa toky riek a prírodné podmienky.

    - Reklama -