Aj druhý vrah francúzskeho kňaza bol v hľadáčiku polície. To mu však nezabránilo podieľať sa na brutálnom čine

    0
    Francúzski policajti hliadkujú pred kostolom vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray (Autor: TASR)
    Petitjean, ktorý bol len o rok starší ako jeho spolupáchateľ Adel Kermiche, mal údajne zložku v špeciálnom zozname francúzskych bezpečnostných zložiek, prezývanom „Akty S“. V tomto zozname sú ľudia, ktorých polícia a tajné služby podozrievajú z napojenia na teroristov alebo zo sympatií voči radikálnemu islamu. 
     
    Podľa informácií agentúry Reuters, na ktorú sa odvoláva aj NBC News, bol Petitjean od 29. júna v spomínanom zozname, určenom pre ľudí podozrivých z napojenia na radikálnych islamistov. V tom zozname je v súčasnosti spolu viac ako 10 500 ľudí, ktorí žijú vo Francúzsku a predstavujú bezpečnostnú hrozbu. 
     
    O prvom z útočníkov sme písali TU.
     
    Petitjeanova matka Yamina pre televíziu BFMTV uviedla, že jej syn bol dokonca v kontakte s militantmi z takzvaného Islamského štátu. Len pripomeňme, že aj Adel Kermiche bol pod dohľadom prokurátora pre svoje radikálne názory a sympatie k džihádistom. Podľa ľudí, ktorí ho poznali, údajne nehovoril o ničom inom než o pripojení sa k IS od chvíle, keď v januári 2015 militanti zaútočili na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -