Teta Anka stále žije. Beblavý ukázal, ako pokračuje biznis v štátnej zdravotnej poisťovni

    0
    Miroslav Beblavý, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Beblavý dnes prezentoval čísla účtovných uzávierok firiem, ktoré sú  známe ako firmy tety Anky. “Počas roka 2015 ich tržby stúpli o ďalšiu tretinu na 9,3 milióna eur a celkovo tak oproti roku 2011 stúpli takmer šesťnásobne,” uviedol Beblavý. Poukázal tak na to, že zmluvy na rok 2016 ostali nezmenené, alebo v prípade spoločnosti SPV40 dokonca navýšené. Upozornil tiež na to, že zmluvu má so štátnou poisťovňou naďalej  päť zo siedmich spoločností spájaných s tetou Ankou. “Týchto päť spoločností zabezpečuje 95 percent obratu celkovej sedmičky firiem,” vyhlásil Beblavý.

    Pripomenul, že predchádzajúci riaditeľ VšZP Miroslav Vaďura avizoval vypovedanie viacerých zmlúv k 30. júnu. Poukázal tiež na slová ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smer-SD), že je potrebné odstrániť všetko, čo je v zdravotníctve neetické a amorálne. “No práve nové vedenie poisťovne, nominované ministrom Druckerom, prichádza so záchranou pre podnikateľský úspech firiem v kauze tety Anky,” upozornil Beblavý.

    Narážal pritom na rozhodnutie poisťovne neukončiť k 30. júnu zmluvu  s dvoma spoločnosťami, ktoré mali skončiť k 30. júnu. Naopak, poisťovňa im predĺžila zmluvu do konca tohto roka. Ide o spoločnosti Welix a SPV 40. Dôvodom má podľa VšZP byť, že v niektorých odbornostiach nebude dostatočne zabezpečená zdravotná starostlivosť pre jej poistencov. Štátna poisťovňa argumentovala podnetmi od poistencov i od Únie pomoci a podpory zdravia, ktorí sa obávali, že od 1. júla môže dôjsť k zhoršeniu dostupnosti niektorých špecialistov najmä v Košickom a Prešovskom kraji. “Poisťovňa nepredložila jeden doklad o tom, že prišiel list či mail, od nespokojného poistenca s týmto rozhodnutím,“ povedal Beblavý. Rovnako nemožno za relevantné považovať podľa neho ani názor Únie pomoci a podpory zdravia. Vysvetlil, že toto združenie sídli v Trnavskom kraji, nevenuje sa oblasti zdravotníckej starostlivosti, ktoré zabezpečujú firmy v kauze a ani táto organizácia nevedela preukázať nespokojný mail, list od pacienta z Prešovského či Košického kraja. “Nové vedenie VšZP tak biznis firiem tety Anky zachránilo na základe niečoho  horšieho ako je anonym, na základe duchov,” vyhlásil Beblavý.

    Napriek zisteniam nebude v kauze podávať trestné oznámenie. Apeloval však na ministra Druckera i vedenie poisťovne, aby si dobre rozmysleli  ďalší postup, “kým sa úplne znemožnia”. “Ak si myslia, že občania SR sú padnutí na hlavu a na záchranu 95 percent biznisu tety Anky im stačí takýto gaťafalš, tak podceňujú občanov i opozíciu,” upozornil Beblavý.

    Na zmluvy medzi VšZP a firmami spájanými s príbuznou bývalého riaditeľa štátnej poisťovne Marcela Foraia si posvietil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) i Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). ÚDZS zistil porušenia vnútorných predpisov aj zákonov, zvýhodnenie však neskonštatoval. NKÚ naopak konštatoval na základe kontroly neoprávnené zvýhodnenie týchto spoločností.

    - Reklama -