Ešte k masakru v kostole: Takto ho prežil 78-ročný penzista

    0
    Francúzski policajti hliadkujú pred kostolom vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray (Autor: TASR)

    Dnes osemnásťročného mladíka inšpiroval útok na redakciu Charlie Hebdo. To viedlo k jeho rýchlej radikalizácii, dvakrát sa pokúšal dostať do Sýrie, nakoniec však zaútočil doma. Spoločne s komplicom, devätnásťročným Abdelom Malikom zo Savojska, zabili priamo v kostole bezbranného kňaza.

    Kermiche pochádza z úspešnej rodiny, ktorá má korene v Alžírsku. Jeho matka je profesorka, sestra lekárka. Ako uviedla jeho matka, Adel bol šťastné dieťaťa, ktoré rado počúvalo hudbu a chodilo von za dievčatami. Mal rád Simpsonovcov a Rihannu. Susedia sa ho však obávali, napríklad preto, že si často sám hundral čosi popod nos. O psychických problémoch jeho rodina vedela.

    Jeho meno bolo v poslednom čase polícii známe – bol navyše v domácom väzení s povolenými vychádzkami. A práve počas vychádzky spáchal aj svoj brutálny čin.

    Ako uviedli svedkovia, mladíci donútili kňaza, aby si kľakol, a pri recitovaní modlitieb v arabčine mu podrezali hrdlo. Celý brutálny čin si nechali nahrať na mobil. Aj napriek tomu, že sa pri príchode polície snažili schovať za rádové sestry, polícia ich zneškodnila.

    Jedným zo svedkov, ako uviedol denník Právo, bol aj 78-ročný penzista Guy. Toho obaja mladíci pobodali, ale zachránil sa tým, že predstieral smrť. Najprv sa však musel prizerať celej vražde a bol to práve on, kto ju mal natočiť.

    „Najprv mu podrezali hrdlo. Padol tvárou nahor, smerom k nám. Bolo vidieť, ako mu tečie z úst krv. Potom ho rezali a rezali až dovtedy, kým nebol koniec. Môjmu mužovi dali telefón, aby točil alebo fotil, ako otca popravujú. Potom môjho manžela vzali a robili mu to isté,“ uviedla Jeanine, manželka Guya, ktorú vo svojom vyčíňaní teroristi na rozdiel od jej manžela ušetrili. Podotkla tiež, že manžel sa zotavuje. „Nestratil vedomie. Prstami si pritlačil rany, aby nestratil toľko krvi. Ale než ho odniesli, trvalo to dlho,“ povedala.

    - Reklama -