Smelé plány ministra zdravotníctva. Drucker chce efektívnejšie využívať peniaze na lieky či záchranky

    0
    Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

    “Na to, aby sme boli schopní poskytovať zdravotnú starostlivosť čo najširšej populácii, to znamená, aby sme zvyšovali dostupnosť, musíme sa zaoberať aj otázkou štandardu alebo rozsahu, koľko tých zdrojov máme a akým spôsobom budeme redistribuovať tieto peniaze,” povedal Drucker. Nemá ísť o šetrenie, ale zvýšenie efektivity. Poukázal, že Slovensko patrí ku krajinám so zlým indexom počtu odvrátiteľných úmrtí. Cieľom je preto dosiahnuť do roku 2020 úroveň ostatných krajín Vyšehradskej štvorky.

    Drucker v tejto súvislosti upozornil na nadmernú spotrebu liekov na recept. Aj keď sú slovenské lieky lacné, ich spotreba je podľa ministra vysoká. “V tejto oblasti evidujeme asi najväčší objem peňazí, kde by sme do budúcna chceli hľadať vnútorné zdroje na lepšiu redistribúciu,” doplnil Drucker. Priznáva, že opatrenia nebudú jednoduché, za najťažšie zvládnuteľnú považuje nadmernú preskripciu.

    Opatrenia na efektívnejšie využívanie peňazí v zdravotníctve sa musia podľa Druckera realizovať už od tohto roku, niektoré, ako napríklad vzdelávanie zdravotníkov, majú zase trvať roky. Lepšej efektivite nemocníc, ktoré majú vyše polmiliardový dlh, má pomôcť napríklad zriadenie úradu pre podriadené organizácie na ministerstve či porovnávanie cien pri nákupoch. Avizoval, že štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zase od budúceho roka zníži ceny a limity na spoločné vyšetrovacie a liečebné zložky. Hovorí tiež o ďalšom obmedzovaní zisku zdravotných poisťovní.

    - Reklama -