Panama Papers ešte nepovedali posledné slovo. Najnovšie vyplávalo na povrch toto. Ide o miliardy

    0
    Sídlo právnickej spoločnosti Mossack Fonseca v Paname2 (Autor: SITA)
    Vyšetrovatelia z Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) prišli v najnovšej správe s odhalením zložitej siete vyše desiatky organizácií, pomocou ktorých zahraničné firmy zo Západu podplácali vlády jednotlivých krajín v Afrike, aby umožnili vstup na tamojšie trhy. Ročne tak z krajín „čierneho kontinentu“ unikne spolu až 50 miliárd dolárov. 
     
    Ďalším z megaškandálov, ktoré vďaka Panama Papers vyplávali na povrch v súvislosti s korupciou v afrických krajinách, je kauza muža menom Farid Bedjaoui. Za päť rokov pobytu v luxusnom hoteli v talianskom Miláne zaplatil vyše 100-tisíc dolárov, ale to bola len odrobinka z toho, aké peniaze tento človek točil. 
     
    Podľa vyšetrovania investigatívcov z ICIJ Bedjaoui dohodol kontrakty medzi vládou v Alžírsku a vedením talianskej spoločnosti Saipem za viac ako 10 miliárd dolárov. Na to, aby presvedčil alžírsku vládu, že ponuka talianskeho energetického gigantu je tá jediná správna, použil Bedjaoui údajne 275 miliónov dolárov. Tieto peniaze išli na úplatky a korupciu. 
     
    Cieľom nekompromisného podplácania politikov, štátnych úradníkov a ďalších zainteresovaných bolo „dohodiť“ talianskemu Saipemu kontrakt na výstavbu plynovodu a ropovodu zo srdca severoafrickej púštnej krajiny na pobrežie Stredozemného mora.

    Úloha pre panamských právnikov

    Na to, aby Bedjaoui dokázal podplácať aj vysokopostavených štátnych úradníkov a politikov používal sofistikovanú sieť offshorových spoločností založených v takzvaných daňových rajoch. Dvanásť zo sedemnástich firiem, ktoré na tento účel využíval, založila práve panamská právnická a poradenská spoločnosť Mossack Fonseca. 
     
    Talianski investigatívci z ICIJ označili jednu z týchto firiem využívaných na podplácanie alžírskych politikov ako „križovatku nelegálnych finančných tokov“. Takto opísali spoločnosť Minkle Consultants S. A., ktorá presúvala milióny dolárov od subdodávateľov. Podľa informácií z Panama Papers presunul Farid Bedjaoui len s pomocou tejto jedinej firmy viac ako 15 miliónov dolárov na kontá rodinných príslušníkov rodiny vtedajšieho alžírskeho ministra energetiky. 
     
    Spomínaný príklad je však len jedným z mnohých a podľa vyšetrovateľov z ICIJ aj talianskej prokuratúry sa peniaze k príjemcom dostávali vždy cez viacero prostredníkov, ktorých identita je vo viacerých prípadoch predmetom vyšetrovania.

    Pán trojpercentný 

    Farid Bedjaoui, ktorý je podľa ICIJ zodpovedný za skorumpovanie alžírskej vlády a miliardové úniky, však na otázky investigatívnych novinárov neodpovedá. Muž prezývaný „pán trojpercentný“ pre podiel, ktorý si z transakcií bral, žije v súčasnosti v luxusnej stráženej štvrti v Dubaji. Farid Bedjaoui je Alžírčan s kanadským pasom. Jeho starý otec bol v rokoch 2005 až 2007 ministrom zahraničných vecí Alžírska. 
     
    Alžírsky škandál okolo podplácania z rokov 2004 až 2013 však nie je jediný. Samotné Alžírsko stratí podľa organizácie Global Financial Integrity ročne na daňových únikoch viac ako jeden a pol miliardy dolárov. Všetkých 54 afrických krajín má vďaka podvodom, podplácaniu a všadeprítomnej korupcii spoločné straty 50 miliárd dolárov ročne. Tieto peniaze končia po viacerých presunoch cez schránkové firmy na účtoch v zahraničí. 
     
     
    - Reklama -