Dajú sa útoky predvídať? Komentátor prichádza s pesimistickým poznatkom

    0
    Príslušníci špeciálnych policajných jednotiek v Nemecku (Autor: TASR)

    „Do hororového zemepisu stále pribúdajú nové miesta. O život môže prísť náhodný návštevník európskej metropoly, tranzitujúci cestujúci, dovolenkár vo vychytenom letovisku aj obyčajný domáci z Mníchova,“ upozorňuje Jaško v komentári pre portál Aktuality.sk. Podčiarkuje, že v súčasnosti sa dá na útok teroristickej skupiny alebo „osamelého vlka“ typu Breivik pripraviť len veľmi ťažko.

    „Dnes vylepšíte kontroly na letiskách, a zajtra sa strieľa vo fast foode. Vymyslíte, ako odhaliť výbušninu, a potom príde niekto s kamiónom a manuály na zneškodňovanie bômb môžete na chvíľu vyhodiť do koša,“ podotýka komentátor.

    Rozumní a rozhodní lídri

    V druhej časti textu tvrdí, že bežný konzument novinových titulkov/televíznych správ si môže ľahko vyvodiť závery len na základe určitých útržkov informácií. „Väčšina si z televíznych správ pri raňajkách zapamätá len úlomky: mladý Iránec, 9 mŕtvych, chaos v hlavnom meste Bavorska a ohrozené plány na október… Záverečný protokol, ktorý vyšetrovatelia určite napíšu s nemeckou precíznosťou, si neprečíta nikto,“ polemizuje Jaško.

    „Situáciu môžu zvládnuť len extrémne rozumní (a rozhodní) lídri. Existuje nádej, že Nemecko v reakcii na vraždenie v Mníchove ukáže vyšší level strategickej reakcie. Môže potvrdiť svoju silu vo viacerých podobách. Ideálne by bolo v rozumnej miere namiešať dva prístupy: vytrvalosť v základných princípoch a súčasne pripravenosť na zmenu praktickej politiky,“ dodáva na záver.

    - Reklama -