Zákerný plán vraha? Mníchovský strelec možno lákal ľudí na jedlo zdarma v McDonald´s

    0
    Na snímke z videozáznamu je telo prikryté plachtou po streľbe v nákupnom centre Olympia. (Autor: TASR)

    Zvrátený 18-ročný útočník iránskeho pôvodu, ktorý pri svojom včerajšom vražednom vyčíňaní v Mníchove zabil deväť nevinných ľudí plus seba, sa možno snažil využiť podlú taktiku a cez Facebook chcel nalákať ešte viac ľudí na miesto činu. Preto ich mal pozývať na fiktívnu akciu.

    Prezident mníchovskej polície Hubertus Andrä povedal, že aktuálne vyšetrujú „hru“, ktorá sa objavila na sociálnej sieti.

    „Na Facebooku je typ hry, ktorý pozýva ľudí, aby prišli o 4. hodine popoludní pred McDonald´s, pretože… Myslím, že ide o falošnú hru s cieľom vyvolať dojem, že pred predajňou budú rozdávať jedlo zadarmo,“ uviedol Andrä.

    Ako ďalej cituje portál express.co.uk šéfa miestnej polície, možná spojitosť s konaním páchateľa bude predmetom vyšetrovania.

    Nemecká polícia zatiaľ nemá žiadne poznatky o motivácii a kontaktoch 18-ročného mladíka s dvojakým nemecko-iránskym občianstvom, ktorého identifikovala ako aktéra piatkovej streľby v priestoroch nákupného centra Olympia. Páchateľ, ktorého našli po útoku mŕtveho žil posledné viac ako dva roky priamo v Mníchove. Tamojšia polícia o ňom doteraz nemala nijaké záznamy.

    Polícia uviedla, že útočník začal strieľať v reštaurácii rýchleho občerstvenia pri nákupnom centre, na čo sa presunul k samotnému komplexu a následne utiekol. Streľba vyvolala v Mníchove teroristický poplach, pričom polícia zastavila premávku verejnej dopravy a vyzývala ľudí aby sa vyhýbali verejným priestranstvám. Podľa zverejnených údajov bolo vo večerných a nočných hodinách nasadených v uliciach približne 2300 príslušníkov zásahových zložiek. V priebehu pátrania po útočníkovi polícii nahlásili streľbu z viacerých ďalších častí Mníchova, tieto hlásenia sa však ukázali ako falošné. Nepotvrdili sa ani informácie, že útočník bol vyzbrojený tzv. dlhou zbraňou. Podľa predbežných zistení polície použil iba pištoľ.

    - Reklama -