Je to majdanizácia slovenskej politiky. Toto si Čarnogurský myslí o protestoch opozície

    0
    Ján Čarnogurský, advokát, bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti (Autor: archív JČ)

    Vo svojom článku s názvom „Majdanizácia slovenskej politiky“ expremiér a bývalý šéf už mimoparlamentného KDH Ján Čarnogurský pripomenul, že opozičné strany OĽaNO a SaS organizujú pravidelné demonštrácie za odstúpenie či odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Túto formu protestov opozícia zvolila po tom, ako parlament Kaliňáka neodvolal, pretože vládna koalícia požiadavku opozície nepodporila.

    „Uvedené strany, či kto ešte, to skúšajú pouličnými demonštráciami. Zatiaľ im to nevychádza, iba poškodzujú štát, keď je Slovensko predsedajúcou krajinou Rady EÚ, ale ich mítingy sa v malom slovenskom rozsahu príliš podobajú na iné mítingy vo väčších krajinách,“ tvrdí Čarnogurský a pripomína Ukrajinu, kde na prelome rokov 2013 a 2014 vypukli veľké demonštrácie na námestí Majdan v Kyjeve po tom, ako ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Následne sa opozícia dostala k moci, Rusko obsadilo Krym a na východe Ukrajiny vypukol ozbrojený konflikt.

    Aj Arabská jar

    „Áno, demonštrácie v Kyjeve boli väčšie než v Bratislave, veď Ukrajina stála Spojeným štátom za investíciu 5 miliárd dolárov, ako to priznala ich diplomatka Victoria Nuland v americkom Kongrese. Ale na Majdane podávali zadarmo guláš rovnako ako pred Bonapartem párky,“ porovnáva Čarnogurský. Zmienené udalosti pritom podľa Čarnogurského priviedli nášho východného suseda do chudoby. Protesty pred Bonaparte sa však podľa Čarnogurského podobajú aj na Arabskú jar, ktorá destabilizovala Blízky východ.

    „Obvinenie z korupcie je populárnym obvinením. Treba ho vyšetriť a vyvodiť dôsledky. Ale za nahrádzanie ústavného systému uličným systémom nestojí. Všetky krajiny, ktoré sa pustili takou cestou, skončili zle. Nechcime taký koniec pre Slovensko. Štátna samostatnosť Slovenska je krátka a neposkytuje jeho obyvateľom – nám – dostatočne stabilné základy. Politici, ktorí sa pokúšajú nahrádzať ústavu svojimi demagogickými prejavmi, sú nezodpovední,“ uzatvára Čarnogurský.

    - Reklama -