Nový trend medzi teroristami. A bojovať proti nemu je takmer nemožné

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Len sedemnásťročný afganský imigrant napadol cestujúcich vo vlaku v Nemecku. Páchateľa polícia zastrelila.

    Viac sme o tom písali TU.

    Práve tento skutok zlomil tézu, ktorá v Nemecku panovala, a to „že medzi utečencami a teroristami je ostrá deliaca čiara. A že prípustné je len to, že terorista sa môže maskovať za utečenca“, ako píše Dag Daniš vo svojom komentári na Aktuality.sk. Na udalosti reagoval aj nemecký minister vnútra Hermann, ktorý vyhlásil, že Nemecko bude musieť zmeniť protiteroristickú stratégiu.

    Podľa Hermanna sa mladík zradikalizoval len prednedávnom a nestalo sa tak pod priamym vedením Islamského štátu. Mal sa zradikalizovať sám, a to prostredníctvom internetu.

    Samoterorista

    „Mladík si sám vyrobil vlajku Islamského štátu. Na webe si vypočul výzvy na svätý bojv Európe. Nakrútil rozlúčkové video. A premyslel si útok,“ píše Daniš a dodáva, že tak nejako to mohlo byť aj v prípade útočníka z Nice. Podľa komentátora sa s novým internetovým trendom nedá skoro nič robiť.

    Daniš vysvetľuje, že svet moslimov na Blízkom východe a svet moslimov v Európe je prepojený ako nikdy predtým, bez komunikačných bariér a tiež aj bez hraníc. Rovnako pripomína, že tieto svety sú si príbuzné mentálne, nábožensky, kultúrne aj politicky. Preto sa podľa jeho názoru nemožno čudovať, keď sa európski moslimovia radikalizujú.

    „Keď sú na Blízkom východe konflikty a napätie (hoci len vnútorné), potom rastie nepokoj aj v moslimských komunitách sunitov a šiítov v Európe,“ tvrdí.

    - Reklama -