Ostrý odkaz z Líbye do Paríža. Vaši vojaci tu nemajú čo hľadať

    0
    Výcvikový tábor Islamského štátu v Líbyi (Autor: SITA)

    Prezidentská rada vlády národnej jednoty v stredu večer vo vyhlásení vyjadrila “vážnu nespokojnosť s prítomnosťou Francúzska vo východnej Líbyi bez koordinácie s radou” a uviedla, že požiadala Paríž o vysvetlenie. Západné mocnosti vyjadrili pripravenosť pomôcť Líbyi riešiť hrozbu zo strany Islamského štátu, ale vláda národnej jednoty sa vyjadrila, že pomoc môžu poskytnúť, až keď ich o ňu požiada.

    V západnej a východnej Líbyi pôsobia podľa tlačovej agentúry Reuters tímy špeciálnych síl z viacerých krajín, konkrétne Francúzska, Británie a USA.  Francúzi spolupracovali v boji proti islamským militantom so silami vernými východolíbyjskému vojenskému veliteľovi Chalífovi Haftarovi. Ten vládu národnej jednoty, podporovanú OSN a západnými mocnosťami vrátane Francúzska, odmieta.

    Vojenský hovorca Haftarových síl povedal, že Francúzi zahynuli v nedeľu pri páde ich vrtuľníka južne od Bengázi. Hollande označil pád vrtuľníka, v ktorom zahynuli traja francúzski vojaci, za nehodu, ale islamistická ozbrojená skupina bojujúca so silami vernými Haftarovi tvrdí, že tento vrtuľník zostrelila. Západné mocnosti dúfajú, že vláda národnej jednoty ukončí chaos a následný ozbrojený konflikt v Líbyi, ktorý vypukol po zvrhnutí Muammara Kaddáfího v povstaní pred piatimi rokmi.

    - Reklama -