Biznis za desiatky miliónov eur, ktorý ohlasoval Fico, je fuč. Zrušilo ho samotné vedenie rezortu obrany

    0
    Slovenská armáda (ilustračné foto) (Autor: SITA)

    Projekt najväčšej modernizácie armády v histórii Slovenska, na ktorom sa podieľal premiér Robert Fico a za poradcu mal zbrojára Miroslava Výboha, sa neuskutoční. Rozhodlo tak aktuálne vedenie ministerstva obrany s odôvodnením, že: „Rokovania o projekte bojových obrnených vozidiel boli ukončené z dôvodov vojenskej a ekonomickej nevýhodnosti pre Slovenskú republiku,“ pripustilo ministerstvo obrany.

    Ako píše denník SME, jeden Rosomak stojí od 1,5 do päť miliónov eur, v závislosti od vybavenia. Slovensko malo záujem o verziu Scipio, na jedno vozidlo vychádza 2,4 milióna eur. Na ich výrobe sa mali podieľať aj slovenské zbrojovky, napríklad DMD Group či EVPÚ Nová Dubnica s tým, ze by vyrábali vežu, ktorá by sa montovala na poľský podvozok. A hoci nákup osemkolesových transportérov je aj naďalej v prioritách najbližších dvoch rokov, naša armáda sa chce zamerať na menšie obrnené vozidlá typu 4×4.

    Ako informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková, „projekty obstarania vozidiel na platformách 4×4 a 8×8 sa budú riešiť v súlade s koncepciou modernizácie pozemných síl, ktorá sa v súčasnosti pripravuje.” Analytika Jaroslava Naďa požiadavka na vozidlá 4×4 zaskočila, lebo ju v minulosti zo strany vojakov neevidoval. Naopak, obranný analytik Vladimír Bednár jej rozumie: „Dostali sme sa totiž do stavu, keď armáda potrebuje vlastne všetko,“ uviedol.

    - Reklama -