Poslancom sa na plat siahať nebude, Danko im uznal všetky ospravedlnenky. Pozrite sa, kto v parlamente chýbal najviac

    0
    Prázdne lavice Národnej rady SR (Autor: ReproFoto: Facebook)

    Poslanci do letných prázdnin odpracovali v pléne parlamentu 24 dní, ktoré boli rozdelené do ôsmich riadnych či mimoriadnych schôdzí. Danko doteraz vydal rozhodnutia o ospravedlnení neúčasti v troch blokoch, a to za apríl (podpísal ho v zastúpení podpredseda NR SR Béla Bugár z Mostu-Híd), za máj a jún. O júlových ospravedlnenkách, kedy sa v pléne riešilo odvolávanie premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), ešte Danko nerozhodol. Vtedy sa ospravedlnilo viac ako desať členov snemovne.

    Z hľadiska štatistiky najčastejšie Danko ospravedlňoval neúčasť poslancov z ĽSNS, čo však bolo spôsobené najmä tým, že sa poslanci Mariana Kotlebu hromadne zúčastnili na májovom pohrebe ich zosnulého kolegu Ondreja Bindera. Desať a viac absencií mali do júna aj kluby SaS, OĽaNO-NOVA a Smer-SD.

    Ako najčastejšiu príčinu neprítomnosti si poslanci uvádzajú iný dôvod. Tam vysvetľujú, že ide napr. o rodinné záležitosti, osobný dôvod, dlhodobo plánované aktivity či zahraničná cesta. Menšinovou kategóriou sú ospravedlnenia z dôvodu choroby.

    Rokovací poriadok NR SR o absenciách poslancov hovorí, že ak sa nemôžu zúčastniť na rokovaní schôdzí pléna pre chorobu alebo z iného závažného dôvodu, sú povinní pred konaním schôdze písomne sa ospravedlniť. Predseda parlamentu potom posudzuje, či dôvod neúčasti možno považovať za závažný a jeho ospravedlnenie za riadne. Ak poslanec do parlamentu nepríde a neospravedlní sa, malo by sa mu siahnuť na plat.

    Najbližšia riadna schôdza začína 6. septembra. Celkovo majú poslanci do konca roka odpracovať v pléne podľa schváleného harmonogramu 35 dní rozdelených do troch schôdzí. Na september je avizovaných desať rokovacích dní, október 11, november šesť a december osem. Okrem práce v pléne zasadajú poslanci pred a počas schôdzí aj v parlamentných výboroch.

    - Reklama -