Byť dieťaťom utečencov v Libanone nie je žiadna výhra. Viac ako polovica z nich nechodí do školy

    0
    8-ročná Shaharzad Hassanová nakreslila útek svojej rodiny zo Sýrie ddo utečeneckého tábora. Ilustračná fotografia (Autor: ReproFoto: Twitter)

     Upozorňuje v nej, že hoci Libanon umožňuje deťom sýrskych utečencov zapísať sa do verejných škôl bezplatne, deti školy nenavštevujú pre obmedzené finančné zdroje rodín, problémy s povolením na pobyt či pre pracovné obmedzenia uvalené na ich rodičov – deti sa stávajú živiteľmi rodín, cituje zo správy agentúra AP.

    Od začiatku konfliktu v Sýrii v marci 2011 ušli už do Libanonu stovky tisíc Sýrčanov. V súčasnosti v tejto krajine evidujú približne 1,1 milióna sýrskych utečencov, z ktorých je podľa HRW takmer 500.000 sýrskych detí vo veku 3-18 rokov. 

    Obrovský počet z nich však nenavštevuje školu, hoci Libanon zvýšil kapacitu miest – v školskom roku 2015/2016 zaviedol v 238 školách vyučovanie na zmeny. “Deti by nemali obetovať svoje vzdelanie, aby získali bezpečie pred hrôzami vojny v Sýrii,” píše HRW.

    Hoci libanonské verejné školy zvyšovali v rokoch 2011-15 každoročne kapacitu tried pre deti sýrskych utečencov, podľa HRW v súčasnom školskom roku ešte stále museli niektoré sýrske deti odmietnuť. V niektorých lokalitách nemali potrebné kapacity alebo deti čelili iným bariéram, ktoré im bránili v školskej dochádzke, dodala AP.

    - Reklama -