Útočník z vlaku v Nemecku prepojený na Islamský štát? V jeho byte našli vlajku IS

    0
    Policajti sa pozerajú na telo 17-ročného útočníka 18. júla 2016 v nemeckom Würzburgu. (Autor: TASR)

    Útočník sekerou a nožom zranil štyroch ľudí z Hongkongu, z toho dvoch ťažko. Medzi zranenými je 62-ročný muž, jeho 58-ročná manželka, ich 27-ročná dcéra a jej 31-ročný priateľ. Spolu s nimi cestoval aj 17-ročný syn, ktorý zranenia neutrpel. Páchateľ pri útoku zranil ešte aj ďalšiu ženu, ale už mimo vlaku, ktorý medzitým zastavil.

    Útočiaceho migranta polícia pri pokuse o útek z miesta činu zastrelila. Würzburská polícia na sociálnej sieti Facebook uviedla, že 14 ďalších pasažierov vlaku utrpelo šok a musela im byť poskytnutá odborná psychologická pomoc.

    Tlačová agentúra Amak, ktorá je propagandistickým médiom Islamského štátu (IS), vyhlásila, že útočník bol “bojovníkom” tejto teroristickej organizácie. Afganský tínedžer, ktorý požiadal o azyl po tom, ako prišiel do Nemecka ako maloletá osoba bez sprievodu dospelých, žil v utečeneckom stredisku v meste Ochsenfurt a neskôr sa ho ujala pestúnska rodina.

    Vyšetrovatelia v izbe páchateľa objavili zástavu Islamského štátu – teroristickej organizácie pôsobiacej v Sýrii, Iraku a Líbyi – , ktorá sa prihlásila k zodpovednosti za mnohé útoky proti civilistom v Európe i inde. Podľa svedeckých výpovedí útočník pri svojom ataku kričal heslo v arabčine “Alláhu akbar”, čo znamená “Boh je najväčší”.

    Podľa bavorského ministra vnútra Joachima Herrmanna je však priskoro hodnotiť, či bol páchateľ členom tejto džhihádistickej sekty, alebo sa zradikalizoval sám. K incidentu došlo len niekoľko dní po masakre vo francúzskom meste Nice, kde islamský fanatik nákladným vozidlom smrteľne zrazil 84 osôb. K zločinu sa prihlásil tiež Islamský štát (Dáiš).

    - Reklama -