V prístupovom procese so Srbskom otvorila EÚ ďalšie dve kapitoly

    0
    Srbská zástava (Autor: APL)

    “Ide o veľmi dobré správy pre Srbsko. V rámci prístupového procesu otvárame dve dôležité a náročné kapitoly. Tieto kapitoly sú späté so základnými hodnotami a zásadami EÚ, ako sú demokracia, právny štát či nezávislé súdnictvo, teda s oblasťami, ktoré sú nevyhnutné na zavedenie európskych noriem a posilnenie práv občanov,” uviedol slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.

    “Dnešná konferencia je tiež príkladom konkrétneho plnenia jednej z priorít predsedníctva, a to posilniť dôveryhodnosť rozširovania. Keď si kandidátska krajina splní potrebné záväzky, EÚ ju v rámci prístupového procesu posunie ďalej,” dodal šéf slovenskej diplomacie.

    Zasadnutie medzivládnej konferencie sa konalo na okraji dnešnej Rady EÚ pre zahraničné záležitosti. Delegáciu EÚ viedol v mene slovenského predsedníctva v Rade EÚ Miroslav Lajčák. Európsku komisiu zastupoval komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn. Srbskú delegáciu viedol premiér Aleksandar Vučič spolu s prvým podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Ivicom Dačičom a ministerkou bez kresla zodpovednou za európsku integráciu Jadrankou Joksimovičovou.

    Po dnešku tak Srbsko otvorilo štyri z celkového počtu 35 rokovacích kapitol. V prípade kapitoly 23 musí splniť 50 predbežných kritérií a v prípade kapitoly 24 je to 41 predbežných kritérií.

    Informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

    - Reklama -