Pravicoví poslanci žiadajú anexiu židovskej osady neďaleko Jeruzalema

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    Autormi návrhu sú Joav Kiš z vládnucej strany Likud premiéra Benjamina Netanjahua a Becalel Smotrič z proosadníckej koaličnej strany Židovský domov.

    Izrael obsadil západný breh rieky Jordán počas šesťdňovej vojny v roku 1967, doposiaľ však oficiálne neanektoval ani jednu z tamojších početných židovských osád. Podľa agentúry DPA by takýto bezprecedentný krok zrejme vyvolal medzinárodné pobúrenie.

     Maale Adumim má približne 40 000 obyvateľov a nachádza sa len zhruba sedem kilometrov od Jeruzalema.

     Podľa DPA zatiaľ nie je jasné, či sa predložený návrh podarí na pôde parlamentu presadiť, keďže podobné opakované pokusy v minulosti zlyhali.

    Súčasná izraelská vláda je však najpravicovejším kabinetom za niekoľko desaťročí. K návrhu na anexiu Maale Adumim sa vyjadrili lídri piatich zo šiestich frakcií koalície rovnako ako predseda parlamentu Juli-Joel Edelstein, ktorý je členom Likudu. Samotný premiér Netanjahu sa k nemu zatiaľ nevyjadril.

    Jeden z predkladateľov návrhu vyslovil presvedčenie, že anexia Maale Adumim by bola prvým krokom v boji o uplatnenie izraelskej suverenity v oblasti Predjordánska. Na celý tento región však vznášajú nároky aj Palestínčania a považujú ho za základ svojho budúceho štátu.

    - Reklama -