Terorista z Nice hľadal informácie o masakroch v Orlande a Dallase

    0

    Podľa Molinsa bol útočník z Nice pôvodne sekularizovaný nepraktikujúci moslim, ktorý sa radikalizoval v priebehu relatívne krátkeho času. Vyšetrovatelia zistili, že si na internete hľadal informácie týkajúce sa takzvaného Islamského štátu (IS) a ďalších džihádistických organizácií.  

    Útočník Mohamed Lahouaiej Bouhlel, moslim tuniského pôvodu žijúci vo Francúzsku, tiež vopred niekoľkokrát navštívil nábrežie v Nice ako miesto zamýšľaného masakru. Postupne tiež zhromažďoval peniaze potrebné na prenájom nákladného auta a príslušnú požičovňu kontaktoval už asi týždeň pred útokom.

    Bouhlel 14. júla vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily. Podarilo sa mu zabiť najmenej 84 ľudí a zraniť ďalších vyše 300. V nemocniciach stále zostáva 114 zranených, z ktorých 19 je v kritickom stave.

    Traja obvinení z terorizmu

    Podľa dnešných informácií prokurátora Molinsa sa doposiaľ podarilo zistiť totožnosť 71 obetí a na identifikácii zvyšných 13 sa stále pracuje. Telesné pozostatky obetí začínajú postupne vracať pozostalým, uviedla agentúra DPA.

    Páchateľa bezprostredne po útoku zastrelili policajti. V súvislosti s prípadom bolo zadržaných sedem podozrivých a trom z nich hrozia obvinenia z terorizmu. Jedným zo zadržaných je aj nemenovaný občan Albánska, u ktorého polícia našla kokaín, 11 telefónov a 2 600 eur v hotovosti, ako uviedol zdroj z parížskej prokuratúry. Podľa agentúry AP však nie je jasné, v akom vzťahu boli Albánec a Bouhlel.

    - Reklama -