Sulík sa v komentári rozrozprával o najhlúpejšej dani. Budete sa čudovať, ktorá to je

    0
    Richard Sulík (Autor: SITA)

    Svoj komentár na HNonline.sk začína líder liberálov Richard Sulík spomínaním dvoch dôvodov, prečo sa v roku 2004 zrušila daň z dividend. Prvým dôvodom bol ten, že výnosy boli smiešne nízke. Ako druhý dôvod uvádza, že: „Ak niekoho firma zarobí povedzme stotisíc eur a zaplatí z toho daň, zisk po zdanení by mal celý patriť majiteľom, bez ďalšieho zdanenia.“ Jedným dychom dodáva, že, žiaľ, vo väčšine krajín Európy sa daň z dividend uvaľuje, i keď je nespravodlivá.

    Sulík si vo svojom komentári spomína na obdobie po zrušení dane z dividend, keď podľa jeho názoru došlo k explózii základu dane, a to preto, lebo firmám sa jednoducho už neoplatilo prať peniaze cez „Cyprus“. Systém fungovania preliatia peňazí cez hociktorý daňový raj približuje takto. Pri preliatí 100-tisíc eur „ušetril nielen daň z príjmu 24 percent (sadzba platná do konca roku 2003), ale aj pätnásťpercentnú daň z dividend, celkovo teda 35,4 percenta (24 percent + 15 percent zo 76 percent)“, a dodáva, že, žiaľ, „socialisti sa nepoučili“. Riešenie je podľa jeho názoru pritom úplne jednoduché.

    Motivácia v čudu

    „Daňový systém je najefektívnejší a zároveň najspravodlivejší, ak akýkoľvek druh príjmu, akúkoľvek výšku príjmu a akýkoľvek subjekt zdaní presne jedenkrát jednou sadzbou dane,“ píše europoslanec a vo vysvetľovaní pokračuje, že čím je táto jednotná daň nižšia, tým menšiu motiváciu majú podnikatelia obchádzať ju. Skutočný dôvod úspechu rovnej dane podľa Sulíka spočíva v tom, že ste zaplatili 19 % daň a mali istotu v tom, že už žiadne ďalšie dane nebudú.

    - Reklama -