Škóti túžia po členstve v EÚ. Británia im to ale nejde zľahčovať

    0
    Nicola Sturgeonová (Autor: SITA)

    Škótska premiérka Nicole Sturgeonová sa nijako netají tým, že krajina na severe Spojeného kráľovstva by sa mala, respektíve chcela stať nástupcom Veľkej Británie v EÚ.

    Sturgeonová je podobne ako väčšina škótskeho obyvateľstva zástankyňou zotrvania v Únii. Zdá sa, že nová britská premiérka Theresa Mayová by si so svojou škótskou kolegyňou mohla rozumieť.

    Minimálne Sturgeonová neskrýva nadšenie z vývoja udalostí v posledných dňoch. Podľa Sturgeonovej je aktuálne Škótsko vo „veľmi, veľmi výhodnej pozícii“ z hľadiska vyjednania si pozitívneho výsledku, čo sa týka britského odchodu z EÚ.

    V roku 2014 pritom v referende občania Škótska zahlasovali, že chcú zostať súčasťou Veľkej Británie.

    Zdroj: Facebook, Reuters UK

    A hoci Sturgeonová by nerada opustila tak EÚ, ako aj Veľkú Britániu, práve trvajúci zväzok pod spoločnou britskou hlavičkou veci komplikuje.

    Sekretár britského kabinetu zodpovedný za problematiku brexitu David Davis tiež pripúšťa, že priania Škótov sú jedna vec a realita vec druhá. Vyjednanie si samostatného škótskeho členstva v EÚ, zatiaľ čo bude stále súčasťou Británie, sa Davisovi javí ako nereálne.

    „Nemyslím si, že to bude fungovať. Jednou z náročných úloh je zachovanie internej hranice s Írskom. Druhú internú hranicu v rámci Británie nebudeme vytvárať (medzi Škótskom a Anglickom – pozn.),“ dodal Davis pre denník Scotsman.

    V tom prípade by sa v Škótsku mohlo „referendovať“ znova už v roku 2017.

    - Reklama -