Ministri zahraničných vecí EÚ vyzvali Turecko na zdržanlivosť

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Súčasťou postihov voči plánovačom prevratu nesmú byť “opatrenia, ktoré by mohli viesť k autoritárskemu štátu,” povedal novinárom pred rokovaniami s európskymi kolegami v Bruseli francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Marc Ayrault.

    “Toto je reakcia, ktorá nie je v súlade s právnym štátom,” komentoval luxemburský minister Jean Asselborn kroky Ankary po prekazenom puči. V súvislosti s udalosťami z noci na sobotu zatkli v Turecku tisíce osôb, medzi ktorými sú okrem príslušníkov armády aj sudcovia a prokurátori. Niekoľko tisíc sudcov a policajtov bolo odvolaných alebo suspendovaných.

    Násilie sprevádzajúce pokus o prevrat si podľa aktuálnych údajov vyžiadalo najmenej 294 mŕtvych a vyše 1400 zranených. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vzburu armádnej frakcie spája s aktivitami kazateľa Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile, za “formálneho vodcu junty” však dnes Ankara označila bývalého veliteľa vojenského letectva Akina Öztürka.

    K danej záležitosti sa pred zasadnutím vyjadril aj nový šéf britskej diplomacie Boris Johnson, podľa ktorého je “veľmi dôležitá… zdržanlivosť a umiernenosť na všetkých stranách”.

    Komisár EÚ pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn vyjadril podozrenie, že turecká vláda zásah proti svojim oponentom plánovala už dlhší čas. “To, že už sú k dispozícii tieto zoznamy, nasvedčuje tomu, že to bolo pripravené a že sa to v určitej chvíli malo použiť,” povedal.

    Hahn, ktorý má na starosti prístupové rokovania medzi EÚ a Tureckom, tiež podotkol, že zatýkanie sudcov je “presne to, čoho sme sa obávali”. Medzinárodné štandardy právneho štátu podľa neho pri odozve Ankary na pokus o prevrat neboli “naozaj dodržané”.

    - Reklama -