Rozliezajú sa ako šváby. A my… Odhalené nové expertné fakty o moslimských teroristoch

    0
    Bojovníci radikálnej organizácie Islamský štát (Autor: SITA)

    „Teroristické útoky v Paríži, Bruseli, Istanbule a v Nice prichádzajú vo chvíli, keď sa Islamskému štátu v Sýrii a Iraku príliš nedarí. Džihádisti to sami vo svojich médiách a na internetových stránkach priznávajú a hovoria, že teroristické útoky sú odvetou za ofenzívu spojencov,“ píše Gutman a cituje šéfa singapurského inštitútu proti terorizmu Rohana Gunaratnu, podľa ktorého sa Islamský štát mení z pôvodne budovaného štátu na zásahovú jednotku schopnú operovať kdekoľvek na svete.

    Podľa Paula Pillara, ktorý pracoval takmer tridsať rokov pre CIA, bolo organizovanie teroristických útokov po celom svete logickým krokom vo vývoji Islamského štátu. „Vojenský tlak v Iraku a Sýrii zo strany spojencov a národných vlád v regióne zvýšil pravdepodobnosť, že ISIS sa bude ďalej pokúšať uskutočniť teroristické operácie v zahraničí. Džihádisti ukázali odhodlanie pri svojom pláne vybudovať svoj štát na území Iraku a Sýrie. Bolo by prekvapujúce, keby si rovnako odhodlane nepočínali aj pri budovaní infraštruktúry potrebnej na operácie v zámorí,“ cituje Gutman Pillara.

    Gutman potom poukazuje na podporu Islamského štátu zo strany tzv. „osamelých vlkov“, ktorí podnikajú prekvapivé údery, ktorým môžu bezpečnostné zložky zabrániť len ťažko. „Takým príkladom útoku osamelého vlka je streľba v San Bernardine vlani v decembri, keď moslimskí manželia zavraždili 14 ľudí, a júnový masaker v orlandskom gay klube, kde priaznivec Islamského štátu Omar Mateen zabil takmer päťdesiat ľudí. Organizátorov týchto činov tituluje ISIS ako vojakov kalifátu. Podmienkou je, aby sľúbili vernosť vodcovi ISIS al-Baghdadimu, pričom po sľube nasleduje písomný alebo natočený dôkaz ich oddanosti.“

    Teroristický útok v Turecku mohol byť len súčasťou kampane v rámci ramadánu, ktorú Islamský štát avizoval. Podľa niektorých expertov však mohlo byť dôvodom zbližovanie medzi Tureckom a Izraelom, ktoré rozčúlilo mnoho islamistických zoskupení. „Ako ďalší dôvod sa javí minuloročné rozhodnutie Turecka umožniť americkým vojnovým lodiam vstúpiť na jeho leteckú základňu Incirlik, odkiaľ Američania realizujú nálety na pozície ISIS v Sýrii. Nech už však bolo dôvodom teroristického útoku čokoľvek, odradilo to veľa turistov od návštevy tureckých letovísk, a tak prišla krajina o miliardy dolárov v rámci príjmov do štátnej pokladnice.“

    Gutman ďalej poukazuje na prísľub NATO, že sa intenzívnejšie zapojí do bojov proti Islamskému štátu, čo však zrejme nepovedie k obmedzeniu jeho vplyvu. Niektorí experti sa domnievajú, že džihádisti by mohli naopak na niektorých vzdialenejších miestach svoj vplyv ešte rozširovať. Platí to napríklad o Nigérii, Jemene či Kaukaze. „Nehovoriac o Líbyi, Egypte a Balkáne či Filipínach, Indonézii a Bangladéši. Ako konštatuje spomínaný šéf singapurského inštitútu proti terorizmu Gunaratna, Islamský štát síce utrpel množstvo porážok, ale cesta k jeho definitívnej porážke je ešte veľmi dlhá,“ uzatvára Gutman.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -