Opätovné zavedenie trestu smrti v Turecku? Prezidentov postoj je jasný

    0
    Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    “V demokratickej krajine je právom to, aby bola každá požiadavka posúdená, aby sa o nej hovorilo a diskutovalo,” uviedol Erdogan vo vystúpení pred prívržencami.

    Takáto debata by sa mohla uskutočniť v parlamente, dodal s tým, že “nie je potrebné na to dostať odniekadiaľ povolenie”, citovala ho agentúra DPA.

    Varovania pred znovuzavedením trestu

    Ľudskoprávna organizácia Amnesty International i viacerí politici v priebehu dňa varovali pred opätovným zavedením trestu smrti v Turecku, kde ho zrušili pred viac než desaťročím.

    Turecký premiér Binali Yildirim vystúpil pred demonštrantmi, ktorí sa zišli pred parlamentom v Ankare, kde z davu zaznel aj v odkaze na organizátorov prevratu pokrik: “Chceme trest smrti! Chceme trest smrti!”

    Yildirim reagoval: “Prijali sme vašu požiadavku. Bude urobené, čo je potrebné.”

    Premiér predtým vystúpil na mimoriadnom zasadnutí parlamentu, kde poďakoval opozičným stranám a stúpencom v uliciach, ktorí sa postavili proti pokusu o prevrat. Jeho porážka a deň 15. júla bude podľa neho pripomínaný ako “sviatok demokracie”.

    Teroristickí hrdlorezi

    V zmienke o pučistoch Yildirim vyhlásil: “Nie sú to vojaci, sú to nenásytní teroristickí hrdlorezi v uniformách.”

    Líder hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany Kemal Kiličdaroglu vo svojom prejave vyzval na väčšiu demokraciu v Turecku a zdôraznil, že pokus o prevrat, ktorý dôrazne odsúdil, tiež poukázal na dôležitosť slobody prejavu.

    “Táto udalosť nás zjednotila za spoločnou vecou, a tou je naša oddanosť republike a demokracii. Demokracia však nie je len zákonom vládcov, ale vládou zákona,” vyhlásil Kiličdaroglu.

    Vláda ocenila nebojácny postoj občanov

    Všetky štyri parlamentné strany na dnešnom zasadnutí vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom ostro odsúdili pokus o prevrat a varovali, že každý takýto útok na obyvateľov krajiny alebo parlament narazí na “železnú vôľu Tureckého veľkého národného zhromaždenia vzdorujúceho práve tak, ako dnes”.

    Vyhlásenie tiež vyzdvihlo turecký štát za neochvejnú vieru v demokraciu a ocenilo občanov za to, že vyšli do ulíc a odporovali prevratu.

    Turecký minister obrany Fikri Isik večer oznámil, že štátne inštitúcie majú pod kontrolou všetky oblasti Turecka, ktoré podľa neho môže s istotou povedal, že zmarilo pokus o prevrat.

    Minister však varoval, že úrady musia ostať ostražité.

    “Kedykoľvek môže dôjsť k novým skúškam, novým pokusom. Zabránili sme prevratu, je však priskoro povedať, že nebezpečenstvo pominulo,” dodal Isik.

    - Reklama -