Deklaráciu o zvrchovanosti oslavuje len SNS. SaS uprednostňuje 17. november

    0
    Vladimír Mečiar (vpravo) a Ivan Gašparovič (vľavo) 17. júla 1992 v budove parlamentu v Bratislave zdravia poslancov po podpise Deklarácie o zvrchovanosti SR (Autor: TASR)

    “Slovenská národná strana si každoročne pripomína prijatie Deklarácie SNR o zvrchovanosti SR. Členovia SNS v dňoch okolo výročia tradične pália tzv. Vatry zvrchovanosti. Aj tento rok po celom Slovensku zapália tieto vatry,” uviedla hovorkyňa národniarov Zuzana Kohútková. Pripomenula, že za deklaráciu v roku 1992 hlasovalo všetkých 15 poslancov SNS.

    Výročie národniari oslavujú aj športovými hrami, kultúrnymi programami, vystúpeniami folklórnych súborov, súťažami vo varení či turistikou. Podľa Kohútkovej sú podujatia organizované nielen členmi SNS, ale aj organizáciami Matice slovenskej či inými politickými stranami.       

    Radšej 17. november

    SaS neslávi výročie preto, že podľa poslanca NR SR Martina Klusa je sviatok sprofanovaný, čo spôsobili strany typu HZDS či SNS. “Aj preto dáva SaS pri aktívnom pripomínaní si prednosť sviatkom ako Deň boja za slobodu a demokraciu (17. november), či 10. december, ktorý je v kronike historických dní zaznamenaný ako Medzinárodný deň ľudských práv,” vysvetlil Klus.

    Koaličné strany Smer-SD a #Sieť a opozičné hnutia OĽaNO-NOVA a Sme rodina Boris Kollár boli tiež oslovené. Tieto však doteraz neodpovedali.

    Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR si pripomíname už 24. raz. Slovenská národná rada (SNR) ju schválila v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) a vyhlásila ňou zvrchovanosť SR. Deň prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR – 17. júl – je na základe zákona NR SR z 20. októbra 1993 pamätným dňom SR. Na oslavu prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR sa každoročne stretávali viacerí občania pri vatrách, ktoré dostali názov vatry zvrchovanosti.

    - Reklama -