Kto je turecký diktátor Erdogan, čo hrozí povstalcom vlastizradou?

    0
    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Prezident Recep Tayyip Erdogan sa narodil v roku 1954 na pobreží Čierneho mora a s rodičmi sa ako 13-ročný presťahoval do Istanbulu. Vyštudoval manažment na Univerzite Marmara. V roku 1994 sa stal primátorom Istanbulu. V tejto funkcii bol úspešný. Za verejne prečítanie náboženskej básne skončil v roku 1999 vo väzení, kde si odsedel 4 mesiace.

    Ako informujú HNonlie.sk Erdogan v roku 20001 založil vlastnú politickú stranu -Strany spravodlivosti a rozvoja (AK Parti) a rok potom sa dostal k moci, keď sa stal premiérom. V tejto funkcii zotrval celých 11 rokov, až do chvíľe keď sa v roku 2014 stal prvým priamo zvoleným tureckým prezidentom. Ďalej sa však darilo aj jeho strane, ktorá v roku 2015 potvrdila dominantnú pozíciu vo voľbách.

    Turecký prezident je tiež považovaný za jedného z kľúčových hráčov v boji proti teroristom z IS. Silnú pozíciu zastáva aj pri riešení migračnej krízy, a to aj napriek tomu, že je vo vojne s Kurdmi, ktorí ako jediní efektívne na zemi bojujú s Islamským štátom. Svoje si Erdogan prežil aj s armádou, s ktorou mal viacero konfliktov.

    PL.sk v minulom roku priniesli informáciu o prepojení režimu Recepa Erdogana v Turecku, jeho podpore zločincov z Islamského štátu a obchodovaní s nimi. To všetko odhaľuje správa ruskej tajnej polície, ktorú na povolenie prezidenta Vladimira Putina zverejnili. Správa uvádza aj dôvody, prečo turecká armáda zostrelila ruský bombardér, ktorý bol na misii proti teroristom úradujúcim na turecko-sýrskej hranici na základe ktorých má Erdogan spolu so svojou rodinou priamo podporovať a obchodovať s IS. Písali sme o tom TU.

    - Reklama -