Dovolenka bez hrozby útokov? Terorizmus mení aj preferencie Slovákov

    0
    Miesto na promenáde v Nice 15. júla 2016 po nočnom teroristickom útoku. (Autor: TASR)

    Udalosti, ktoré sa udiali v Nice, môžu mať na turistický biznis vo Francúzsku katastrofálne dôsledky, však?

    Určite. Ľudia už teraz majú strach a stopercentne to ovplyvní cestovný ruch. Pre mňa osobne je navyše Francúzsko druhý domov a som úplne v šoku z udalostí, ktoré sa tam dejú. Francúzsko pôjde, v rámci predajnosti, úplne dole.

    Viac o masakri v Nice TU.

    Ako vo všeobecnosti ľudia uvažujú?

    Klienti si v zásade myslia, že keď zvolia prepravu autom, prípadne autobusom, tak je to bezpečnejší variant než letecký zájazd. V rámci destinácií preto kraľujú Chorvátsko a Taliansko. Francúzsko však za bezpečnú krajinu už rozhodne nepovažujú. Ja som bola tento rok aj v Turecku, pričom mám už aj zarezervované letenky do Paríža. Neviem, ja sa snažím žiť ako pred útokmi a nenechať sa nejakým spôsobom ochromiť. Ale je logické, že človek podvedome zvažuje, aby bolo miesto vždy čo najbezpečnejšie. A Slováci v tomto nie sú žiadnou výnimkou. 

    Ktoré krajiny, aj vzhľadom na teroristickú hrozbu, cestujúcich v poslednom čase neoslovujú?

    Turecko a Egypt. Tam je dopyt úplne minimálny. Nielen terorizmus, ale aj téma utečencov týmto lokalitám na atraktivite v očiach verejnosti nepridali.

    A samotné Francúzsko?

    Tak napríklad, máme „poznávačky“ do Paríža, tie padnú podľa mňa úplne na minimum. Teraz sa to tam trochu znova zlepšilo, ľudia začali znova viac cestovať do Paríža. Je však takmer isté, že v najbližšom období sa to znova výrazne utlmí. Ono celkovo Francúzska riviéra nie je na Slovensku veľmi populárna a Slovákov tam chodí málo. A ak, tak skôr individuálne. Neviem, prečo sa naši dovolenkári vyhýbajú Riviére. V každom prípade, teraz nepôjdu už definitívne. Pre daný región je to však, pochopiteľne, tragédia aj z hľadiska biznisu a turizmu.

    Zdroj: Facebook, BBC News

    Ktoré krajiny, naopak, išli z hľadiska záujmu smerom nahor?

    Veľmi nám vyletelo Slovinsko. V Portoroži boli vlani aj viacerí moji známi za veľmi dobré ceny a bez jediného problému. Keď to porovnám s týmto rokom, tak teraz je to všetko už dopredu zarezervované a hektické, pritom za dvojnásobné ceny. Dopyt je enormný. Najviac ale ľudia dôverujú jednoznačne Chorvátsku, potom už spomínané Taliansko i Slovinsko. Ešte aj Španielsko a Grécko idú vcelku dobre, no pri týchto južanských destináciách tiež môžu nastať problémy.

    Akého charakteru?

    Dcéra bola v Grécku a pre štrajk leteckých spoločností nemohla odletieť naspäť domov v plánovanom termíne. Takže treba mať pri sebe dostatok hotovosti, lebo aj s tými bankomatmi je to v Grécku komplikovanejšie. Banky, ako aj pracovníci v službách môžu vyhlásiť kedykoľvek štrajk. Tu zase hrozia problémy tohto typu. Každá destinácia má svoje špecifiká.

    Viac o situácii v Grécku sme písali TU, TU a TU.

    Môže to znieť možno trošku surovo, no existujú dovolenkové destinácie, ktoré dokonca profitujú z udalostí dejúcich sa vo Francúzsku?

    Jednoznačne. Takí Chorváti si teraz diktujú podmienky jedna radosť. Slovinci to isté. Tak, ako to bolo vlani voľné a cenovo dostupné, tak to je teraz už kompletne obsadené a za úplne iné tarify.  

    Zdroj: Facebook, Croatia Full of life

    - Reklama -